Големия Маргин пак влиза в ареста

5
Добави коментар
user24
user24

четвъртък, 21 яну 2010 г. 14:47 ч.

Сника: BNEWS, Агнес Асенова

Ненадеждният свидетел Тохомир Георгиев вече е надежден и стана причина, Софийският апелативен съд да върне Красимир Маринов-Големия Маргин в ареста.Срещу Маргина, Сако и Милен Алексиев, показания са дали още четирима анонимни свидетели.

Само три дни престоя на свобода Красимир Маринов-Големия Маргин и от днес отново отива в ареста. След като в неделя, Софийският градски съд го пусна срещу най-леката мярка „подписка“, в четвъртък апелативните съдии го върнаха зад решетките.

Маргина е обвинен заедно със Стефан Бонев-Сако, че е ръководел организирана престъпна група за разпространение на наркотици, в която Сако според прокуратурата е бил „изпълнителен директор“.

Прокуратурата е внесла 2 тома допълнителни доказателства срещу Маргина, Сако и шофьора му Милен Алексиев, които се събраха в съдебната зала. Става дума за показания дадени от анонимни свидетели, като се предполага, че това са част от задържаните и пуснати срещу гаранции от 1000 лева дилъри Душманина, Шашавия, Банана, Камбарата и Върбан.

Заседанието отново се гледа при закрити врати, а прокурорът не пожелаха да коментират решението на съда, въпреки че този път то е в интерес на държавното обвинение.

Любопитно е, че в рамките на няколко дни, два състава на две съдилища, тълкуват по противоположен начин показанията на Тихомир Георгиев-Боксьора. Той беше задържан и обвинен, че е ръководел наказателната бригада, която силово е разчиствала райони за наркоразпространение, които да се поемат от групата на Маргина.

Впоследствие обаче, Боксьора е натопил Маргина, за да си спечели евентуално по-ниска присъда и дори сам поиска да остане в ареста, след като отказа да обжалва мярката си за неотклонение.

Софийският градски съд обаче определи показанията му като „ненадеждни“ и в неделя освободи Големия Маргин. Днес обаче, апелативните съдии са намерили показанията му за надеждни, заедно с тези на анонимните свидетели.

Адвокатът на Маринов – Трендафил Трендафилов напусна бесен залата и каза само, че не е разбрал защо Маргина е задържан. По-словоохотлив, но също толкова ядосан, бе адв. Марин Марковски, който защитава Сако.

Абсолютно неоснователно е определението на съдийката. По анонимни свидетели и обяснение на дежурен свидетел на прокуратурата, в кавички свидетел, защото той е помощник – Тихомир Георгиев, ги оставиха в ареста, заяви Марковски.

По думите му, имало четирима анонимни свидетели и Тихомир Георгиев, но в показанията им нямало нищо конкретно – без дати и без факти.

Това определение на Софийския апелативен съд не е свързано с точния прочит на закона, че трябва да има обосновано предположение, тоест трябва да има годни доказателства.Няма да коментирам коя е причината за това определение, но то е категорично е против смисъла на закона и доказателствата по делото, добави Марковски.

Минути след заседанието, градският прокурор на София със задоволство коментира едно „правилно“ съдебно решение. При първото фиаско на прокуратурата в опита си да остави Маргина в ареста, Кокинов бе лаконичен, че „умните прокурори не коментират съдебните решения“.

Умните прокурори не коментират неправилните съдебни актове, а аплодират правилните, доволен бе днес Кокинов.

Аргументите ни и в неделя бяха достатъчно убедителни, но съдията от градския съд не ги прочете по същия начин като съставът на апелативния, добави градският прокурор и обясни, че с оставането на Маргина в ареста, още повече хора ще добият смелост да свидетелстват.