Навършват се две години от смъртта на Хийт Леджър

1
Добави коментар
alexandra25
alexandra25

На тази дата, точно преди две години, си отиде внезапно една от най-младите надежди на световното кино – австралийският актьор Хийт Леджър.

Познат на зрителите с филмите „10 неща, които мразя у теб“, „Като рицарите“ и „Планината Броукбек“, актьорът почина на 22 януари 2008г. след прекомерна употреба на 6 вида успокоителни медикаменти.

Леджър бе намерен мъртъв в хотелската си стая в Манхатън, Ню Йорк, по средата на снимките на филма „Сделката на доктор Парнасъс“, който така и не завършва. След внезапната му смърт, режисьорът на филма Тери Гилиъм е на косъм да изостави проекта, но дъщеря му (продуцент на лентата) го убеждава да продължи със снимките. Самият Гилиъм признава, че е завършил филма най-вече, за да може светът да види за последно гения на Хийт Леджър.

Да довършат ролята на Леджър, се съгласяват три от най-големите холивудски звезди – Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фаръл. И тримата участват в лентата „Сделката на доктор Парнасъс“, като даряват хонорарите си от филма на дъщерята на Хийт Леджър – Матилда.

Ролите на Хийт Леджър

За своите 27 години, този безумно талантлив австралиец изиграва роли в повече от 20 филма и стана едва вторият актьор, получил посмъртен „Оскар“ за филма „Черният рицар“. Ролята на Жокера донесе на Леджър и „Златен глобус“, който за съжаление, не успя да вземе приживе.

И все пак, звездата на Леджър няма да угасне скоро, не и докато има зрители, които да гледат и да се възхищават на филмите му. Ето и кратко резюме на най-добрите му екранни превъплъщения:

Гейбриъл Мартин във филма „Патриотът“ – Леджър играе сина на Бенджамин Мартин (Мел Гибсън), който е вдовец и се грижи за седемте си деца. Гейбриъл иска да се включи в войната за независимостта на американските щати срещу британските войски. Той се присъединява към американските доброволци против волята на баща си, а след това неочаквано се завръща докато пренася съобщения между командирите на американските войски. Впоследствие Бенджамин и синът му Гейбриъл се присъединяват към американските войски и събират група доброволци, с които да помогнат в борбата срещу британците.
Епичен филм за вярата, свободата и любовта…

Уилям Тачър – „Като рицарите“. Героят на Хийт Леджър мечтае да стане рицар и решава да се бори за тази мечта. По пътя към сбъдването й обаче застава любовта (Шанин Сосамон), както и силният враг ( Руфъс Сюъл), всичко това примесено с голяма доза смях.

Нед Кели – „Бандата на Кели“. В този епичен филм, Хийт Леджър изиграва легендарния Нед Кели.  Първо поколение ирландски емигрант, обвинен за убийство, което не е извършил.  Докато бяга от властите, славата на Кели като неуловим престъпник расте. За масите той е народен герой, за властите – Нед Кели е най-търсеният мъж в Австралия. Когато властите изпращат страховития надзирател-преследвач и армия от полиция да заловят Нед Кели, той планира удивително „разкриване на картите“ в страноприемницата Гленроуан. Това е събитето, което завинаги ще го направи легенда.

Енис дел Мар – „Планината Броукбек“. Филмът на Анг Лий от 2005г. разгневи пуританите в Холивуд, но и донесе номинация за „Оскар“ на Хийт Леджър. Той изиграва ролята на Енис дел Мар, женен каубой, който се влюбва в друг мъж (Джейк Гиленхал). Любовната история между двама мъже, сурови каубои при това, бе за някои нелепа, но за други много сериозна тема. Гей обществото в Америка издигна Леджър и Гиленгхал за свои кумири. А славата им нарасна неимоверно. Заслужено.

Жокера – „Черният рицар“. Едва ли има нужда от голямо представяне последният филм от поредицата за Батман. Но все пак, да кажем, че в този филм Хийт определено изиграва ролята на живота си, като някои негови колеги твърдят, че именно тя е взела живота му. Обсебването по тази роля го е измъчвала и може би довела до прекомерната нужда и употреба на успокоителни. Това няма как да разберем, но със сигурност превъплъщението му в зловещия Жокер, е едно от най-добрите досега и си заслужава да се гледа.

Дан – „Candy“. Във филма Хийт Леджър и Аби Корниш изиграват млада, влюбена двойка, паднала в капана на наркотиците. Зависимостта им към дрогата подлага на зверски изпитания волята и силата им да оцелеят. Заедно или не. Ако си падате по тежки, задушаващи драми, това е вашият филм. Невероятно добра актьорска игра и на двамата. Трудно да повярваш, че не са опитвали дрога…

Роби – „Не съм там“. Филм за живота и музиката на Боб Дилън, в който ролята му се изиграва от 6 актьори. Един от тях е и Хийт Леджър.

Тони – „Сделката на доктор Парнасъс“. Незавършената, последна роля на Хийт Леджър, но безспорно едно от най-добрите му превъплъщения. Вълшебна приказка, с фантастични елементи, типични за филмите на Тери Гилиъм и прекрасни актьори. Наслада за киноманите!