Фотоепилацията – какво все още не знаем за нея. Фотоепилатор за домашно ползване

11
Добави коментар
mimi_1248
mimi_1248

Фотоепилацията – какво все още не знаем за нея. Фотоепилатор за домашно ползване

Историята на този метод за трайно премахване на косми започва в 1983 г, когато е патентован, но практически тогава не е намерил приложение. Десетина години по-късно се появява и патентът за лазерното обезкосмяване. В описанието му са разгледани основните особености на епилацията със светлина и от тогава до днес тази информация в общи линии се е запазила.

Всъщност и лазерната, и фотоепилацията, могат обобщено да се нарекат светлинно обезкосмяване, тъй като принципно не се различават. В коренчетата на космите има пигмент наречен меланин, който поглъща част от светлинната енергия при облъчването, загрява се много бързо и така предизвиква увреждането на тези от космите, които са във фаза на растеж. Затова трайното обезкосмяване е по-успешно при тъмните косми с повече меланин и се постига с поне няколко процедури през около месец, за да се въздейства на всички косми.

При фотоепилацията мощен светлинен импулс от специална ксенонова газоразрядна лампа (от типа на т.н. лампи-светкавици) се филтрира и предава директно на участък от кожата. Размерите на облъчваното поле зависят от конструкцията на работната глава на апарата и големината на лампата, като обикновено са около 2-3 на 5-6 см, т.е. облъчваната зона е правоъгълник с тези размери. Енергията на облъчването на единица площ се нарича плътност на енергията и се измерва с джаули на квадратен сантиметър. Главният проблем при фотоепилацията, както и при лазерната, е в това да се увредят само корените на космите, без да се прегрее кожата. Затова някои фотоепилатори излъчват не единичен светлинен импулс, а пачка от няколко по-слаби импулса и понеже скоростта на загряване на кожата е по-малка от тази на космите, сумарният ефект е по-благоприятен. За по-добро проникване на светлината главата се притиска до кожата, която предварително се мокри с охладен гел или слънцезащитен спрей, за да не прегрее. Също така е необходимо преди обезкосмяването космите да се обръснат, защото иначе при загряването си те отнемат част от енергията на импулса и освен това засилват усещането за парване. Без да навлизам в подробности около спектралната характеристика на светлинния импулс ще посоча, че оптимален ефект се постига с различно дълги импулси, като при всички случаи важи простото правило да се работи с такава енергия, която да се понася безболезнено и след процедурата кожата в най-лошия случай да е леко зачервена. Вярно е, че рекордни резултати се постигат с много мощни импулси и подходящо охлаждане на кожата, но така се увеличава риска от усложнения, особено през лятото, когато кожата се облъчва от слънцето. Най-силно биологично действие имат ултравиолетовите лъчи, които в същност предизвикват загара на кожата и са опасни. При фотоепилаторите тази съставка на светлината се филтрира, защото е безполезна, но дори и да я има, тя е много по-безопасна от директното излагане на кожата на силно слънце, защото светлинния импулс при епилацията трае едва десетина хилядни от секундата.

Често задаван въпрос от желаещите да се подложат на фотоепилация е колко процедури ще са нужни за един успешен курс. Според мен не бива това да се определя предварително, тъй като такава прогноза обикновено се оказва грешна. Най-добре е след първите две-три процедури да се преценят резултатите и чак тогава приблизително да се предскаже още колко сеанса са необходими. Има пациенти, които понасят по-мощните светлинни импулси и при тях естествено ефектът ще настъпи по-бързо. Окончателното (перманентно) премахване на космите не е лесна задача и зависи от много фактори, включително и психологически. Друг основателен въпрос е колко траен ще е крайният резултат и тук също е трудно да се отговори, защото всеки по своему тълкува понятието. Има случаи, когато повече от година след процедурите се появяват тук-там хилави косъмчета и това е нормално, но има и по-нетрайни резултати.

Облъчването на кожата при фотоепилацията по принцип е полезно, тъй като стимулира регенерирането й, т.е. действа леко подмладяващо. Освен това бактерицидното действие на светлината влияе на пъпките и помага при акне. При епилиране на лицето обаче трябва да се внимава да не се осветят очите на пациента, тъй като дори и когато са затворени и добре защитени с непрозрачна превръзка, мощният светлинен импулс в непосредствена близост до очите се разсейва в дълбочина и може да ги увреди.

Откакто през 2005 г започнах да конструирам фотоепилатори и се убедих в достойнствата им, следя с интерес световните достижения в тази област. Впечатли ме израелското изобретение – технологията СИНЕРОН, която единствено се „справя” и с руси косми, тъй като включва освен светлинния импулс и такъв с високочестотен ток, който еднакво загрява корените и на тъмните, и на светлите косми. Тези апарати обаче са доста скъпи. Напоследък се появиха фотоепилатори с рекламни описания, целящи да привлекат вниманието с леко заблуждаваща терминология. Това е разбираемо и се дължи на конкуренцията, но ми се иска да обясня, че засега принципно нова технология за фотоепилация няма и затова препоръчвам при избор на апаратура критерият да е какви практически резултати се постигат с даден апарат. Важно е също да се знае цената на консумативите и особено на лампата, както и доколко сигурни ще са доставките занапред.

Отдавна получавам по Интернет предложения да направя евтин фотоепилатор за домашно ползване, който да е безопасен и с просто обслужване. Наскоро завърших протитипа на такъв малък апарат (на снимката), който на шега бих определил като антикризисен заради цената му – около 900 лв. Той е компромисно решение и може да се нарече полупрофесионален, като в същност отстъпва на скъпите модели по мощност, но ги превъзхожда с голямото си работно поле и несравнимо по-достъпната цена. Осветяваното поле е с размери 35 на 75 мм, енергията се регулира на три степени и е такава, че не може да претовари дори и по-тъмна кожа. Интервалите между широкоспектърните му импулси са поне 4-5 секунди. Охлаждането на лампата е с вграден вентилатор. Апаратът тежи под 2 кг и може лесно да се пренася.

Методи Цаков

Вижте още:

Професионална фотоепилация с „EPIFLASH“

Методи за премахване на нежеланото окосмяване

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ: Нежеланите косми вече не са проблем!