трънки и блогинки

2
Добави коментар
GaN
GaN

Бирено пътешествие из Белгия
Написано на: 25.01.2010 · 8 коментара

Кратки бележки и картинки относно бирата в Белгия.

Белгийците правят не само много марки бира, но и по различни начини. За разлика от Германия където е прието, че бирата може да се прави само от малцован ечемик, вода и хмел, в Белгия я правят както си искат. Разнообразието на белгийците ми харесва повече от дисциплината на немците.

На пазара има доминиращи марки. Очаквах повече местни бири, но Leffe, Stella и още няколко известни и унас се предлагат почти навсякъде. Вие си знаете, че като пътувате е по-интересно да пиете от местната бира.

Чашата има голямо значение и в нея е голяма част от удоволствието. Създаването на подходящата чаша е сложно поне колкото  приготвянето на самата бира. Примерно, в Белгия Стела-та е също така блудкава, но чашата ѝ не е толкова хубава, като в унас и съвсем не струва.

Чували сте за черешовата бира, видях бира с ябълки, малини, боровинки и някакви други плодове. Има възможност да поръчате бира със сладък сироп, който разбърквате според вкуса си и не беше никак лошо.

Най-често се сервира от 250 до 330 мл. обем и има защо. Бирата е силна на вкус и като алкохолно съдържание и обемът е оптимален. Една може да ви е малко, но с две бири вече отивате към замаяване. Ако сте решили, че вечерта ще пиете няколко бири – вечеря не ви е нужна. И без това интересните неща са сготвени с бира.

Любима бира не намерих. Затвърдих предпочитанията си към тъмната бира, но всяка, която пробвах, е добра с нещо и можах да намеря фаворит. Ще продължавам да търся при всеки удобен случай.

Категория: в картинки · пътувания