Всеки втори татко без право на болнични

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

След сигнал на “Монитор” спешно променят Кодекса за социално осигуряване Всеки втори татко без право на болнични
Грешка на депутатите от предишния парламент дискриминира хиляди родители и деца

Бойко Кичуков Ако тази двойка няма брак, таткото губи правото да се грижи за болното си дете.

Соня Ангелова, Милена Орозова 29.01.2010
Всеки баща, който не е сключил граждански брак с майката, е лишен от право да ползва болничен за гледане на собственото си дете. Народните представители от 40-ото НС пропуснали да зачетат правата на двойките без брак и оставили някогашния текст, че болничен се издава само за гледане на член от семейството, за какъвто се смятат съпруг, съпруга, техните родители и деца. Този дискриминационен чл. 45 в Кодекса за социално осигуряване е проспан от депутатите от предишния парламентустанови проверка на „Монитор“. МАРИН КРЪСТЕВ Този дядо има повече права от бащата на внучето си, гласи сегашният закон.
АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ Според сегашния закон само майката има неограничени права да си гледа детето.
МониторИскра Фисодова обеща, че дискриминационният текст ще бъде променен спешно.
Това е откровена грешка в кодекса, която по най-бързия начин ще променим, коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Тя допълни, че новият текст на чл. 45 ще бъде включен между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, които текат в момента. Няма никаква логика на бащата, без значение дали е в брак с майката или не, да се дава право дори да поеме цялото майчинство за детето, а да му бъде отказвано да го гледа за няколко дни, докато е болно, коментираха и юристи пред „Монитор“. Според последната статистика на НСИ 51% от българчетата вече се раждат от родители без бракТова означава, че всички тези бащи, които са припознали децата си, нямат право дори за ден да получат болничен, за да ги гледат вкъщи. Според Сълза Георгиева от Дирекция „Краткосрочни плащания“, в НОИ, която изплаща и контролира болничните, дори бащите да са припознали децата си, щом не са женени, нямат право да ги гледат. Според кодекса това може да върши само майката или друг член на семейството. Сключеният брак е задължителен. Заради това здравните власти, а и НОИ отказват болнични на татковците. След бурни дебати предишният парламент не посмя да признае напълно т.нар. фактически брак. Работата остана недомислена и недоправена, твърди проф. Огнян Герджиков, един от моторите за узаконяването на новите семейни двойки. Според него бившите му колеги в последния момент се уплашили „поради фалшив морал“ и отказали да направят решителната крачка, която отдавна е факт в повечето развити страни.Известният ни правист обаче искрено се изненада от недоглеждането на депутатите и орязването на правата на бащите.В останалите случаи те са изравнени с останалите. От 2009 г. със или без брак те могат да ползват отпуск от 15 календарни дни след раждането на бебето, а също така и след шестия месец до края 410-те дни от раждането. Ако майката се разболее или почине, бащата отново има право да гледа детето.Според зам.-шефа на Агенцията за социално подпомагане Илиана Малинова двойките без брак имат право на социални помощи като всички останали. За нас е важно родителите да живеят на един адрес, пояснява тя. Ако общите им доходи са под 350 лв., ще получат детски добавки, могат да кандидатстват за помощи за отопление и въобще за всички останали социални плащания. Не правим разлика между фактически и законен брак, твърди тя. Двойките не губят нищо. Някои хитруват, като крият, че живеят заедно, но ние правим анкети за всеки случай, в който отпускаме помощи, и злоупотреби не са възможни,  предупреждава тя.

.

Страх от отговорност отлага Менделсон

Все повече от младите хора у нас се отказват от брака или поддържат връзки, без да живеят заедно със своите партньори. Това показва проучването „Социални модели“, поръчано от министерството на труда. При най-бедните причината е икономическата несигурност и възможностите да взимат социални помощи. При останалите натиск оказва амбицията за професионално развитие и по-високи доходи.Според анкетираните ползите от фактическото съжителство са най-общо: по-малката отговорност спрямо брака и по-слабата обвързаност – 70,5%; модата – 58,6%;  страх от развод – 56,1%;  практичност – 53,1%. Младежите обаче отхвърлят възможни недостатъци. Те не смятат, че така се ограничава раждането на деца, но все още имат страхове, че това може да ги травмира. Според социолозите 23% от младите хора смятат, че мъжете се страхуват от обвързване, докато само 3,5% вярват, че това важи за жените. Според статистиката обаче бракът издържа средно до 9 г., докато съжителството трае по-кратко- към 5,5 г. Освен това експертите твърдят, че семейните родители отделят на децата си по 2,65 часа на ден, докато неформалните двойки само 1,77 часа.

.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ (СНБМ): ОГРАНИЧЕНИЕТО ОЩЕТЯВА И ДЕТЕТО

Невъзможността фактически съжителстващият с майката баща да се ползва от правото на парично обезщетение за гледане на болно дете до 18-годишна възраст е неоправдано ограничаване на правата. С това е накърнена грижата, насочена към детето. Не следва да съществуват ограничения, свързани с грижата за детето, и децата да бъдат разделяни според това, дали са родени от двойка в брак, или в съпружеско съжителство.СНБМ счита, че е необходимо изменение и допълнение на разпоредбите на чл. 45, ал. 4 КСО и §1, т. 2 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, като терминът „съпруг/съпруга“ бъде заменен с „майка/баща“. Практиката показва и че въпросните ограничителни разпоредби не се прилагат буквално. Има случаи, в които на бащата се изплаща въпросното обезщетение. Тълкуванията на държавните институции по въпроса също са противоречиви. Например в писмо № 94-Ц-8 от 05.03.2001 г. относно паричното обезщетение за гледане на болен член от семейството от НОИ твърдят, че „за членове на семейството се считат съпругът, съпругата, техните възходящи и низходящи по права линия“. В същото писмо се казва и че „Право на парично обезщетение за гледане на болно дете имат майката, бащата, както и бабите. За отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст Кодексът на труда не използва ограничението „съпруг“. От 01.01.2009 г. е в сила разпоредбата на чл. 163, ал. 7, според която „Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете…“ Чрез вашата медия се обръщаме към отговорните институции с призив за промени в действащата нормативна уредба, съобразени с правото на ЕС, които да дадат възможност на фактически съжителстващият с майката баща да се ползва от правото на парично обезщетение за гледане на болно дете.

.

ПРОФЕСОР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ПРИЗНА: Фалшив морал отхвърли съжителството без брак

МАРИН КРЪСТЕВБракът не определя дали родителите правилно ще си гледат детето, твърдят юристи.
Според статистиката на НСИ младите българи все по-упорито се отказват от традиционния семеен модел. Брачността устойчиво намалява и от  6,9 на хиляда през 1990 г. днес тя е едва 4,3 на хиляда. Което ще рече, че не само сме стигнали, но сме и задминали европейците, които все още запазват средно равнище от 5 на хиляда. През миналата година съотношението на бебетата, родени в узаконени семейства, и тези в неформални е 38 215 към 40 067. Заради масовостта на явлението децата, а и родителите би трябвало да са с напълно изравнени права. Но поради откровено недоглеждане това не се е случило. След бурни дебати предишният парламент все пак отказа да признае напълно т.нар. фактически брак. Работата остана недомислена и недоправена, признава проф. Огнян Герджиков, един от моторите за узаконяването на новите семейни двойки. Според него бившите му колеги в последния момент се уплашили „поради фалшив морал“ и отказали да направят решителната крачка, която отдавна е факт в повечето развити страни. Известният ни правист обаче искрено се изненада от недоглеждането на депутатите и орязването на правата на бащите.Според проф. Огнян Герджиков големият проблем е, че децата си остават извънбрачни. Те разчитат единствено на добрата воля на бащата да ги припознае. При близо 40% от бебетата, родени в такива двойки, обаче бащата е отказал да направи това и в акта за раждане е записано „баща неизвестен“. В такива случаи децата вече се отглеждат при съвсем различни условия, напомня професорът.

.
.

.

.

.

Анкета

трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?

спасяват само когато се кара до 80 км./ч

кат само си търси начин да глобява

Гласуване