Всеки втори татко без право на болнични

4
Добави коментар
GaN
GaN

Всеки баща, който не е сключил граждански брак с майката, е лишен от право да ползва болничен за гледане на собственото си дете.

Народните представители от 40-ото НС пропуснали да зачетат правата на двойките без брак и оставили някогашния текст, че болничен се издава само за гледане на член от семейството, за какъвто се смятат съпруг, съпруга, техните родители и деца. Този дискриминационен чл. 45 в Кодекса за социално осигуряване е проспан от депутатите от предишния парламент, установи проверка на „Монитор“.

Това е откровена грешка в кодекса, която по най-бързия начин ще променим, коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Тя допълни, че новият текст на чл. 45 ще бъде включен между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, които текат в момента.

Няма никаква логика на бащата, без значение дали е в брак с майката или не, да се дава право дори да поеме цялото майчинство за детето, а да му бъде отказвано да го гледа за няколко дни, докато е болно, коментираха и юристи.

Според последната статистика на НСИ

51% от българчетата вече се раждат от родители без брак

Това означава, че всички тези бащи, които са припознали децата си, нямат право дори за ден да получат болничен, за да ги гледат вкъщи.

Според Сълза Георгиева от Дирекция „Краткосрочни плащания“, в НОИ, която изплаща и контролира болничните, дори бащите да са припознали децата си, щом не са женени, нямат право да ги гледат. Според кодекса това може да върши само майката или друг член на семейството. Сключеният брак е задължителен. Заради това здравните власти, а и НОИ отказват болнични на татковците.

След бурни дебати предишният парламент не посмя

да признае напълно т.нар. фактически брак. Работата остана недомислена и недоправена, твърди проф. Огнян Герджиков, един от моторите за узаконяването на новите семейни двойки. Според него бившите му колеги в последния момент се уплашили „поради фалшив морал“ и отказали да направят решителната крачка, която отдавна е факт в повечето развити страни.

Известният ни правист обаче искрено се изненада от недоглеждането на депутатите и орязването на правата на бащите.

В останалите случаи те са изравнени с останалите. От 2009 г. със или без брак те могат да ползват отпуск от 15 календарни дни след раждането на бебето, а също така и след шестия месец до края 410-те дни от раждането. Ако майката се разболее или почине, бащата отново има право да гледа детето.

Според зам.-шефа на Агенцията за социално подпомагане Илиана Малинова двойките без брак

имат право на социални помощи

като всички останали. За нас е важно родителите да живеят на един адрес, пояснява тя. Ако общите им доходи са под 350 лв., ще получат детски добавки, могат да кандидатстват за помощи за отопление и въобще за всички останали социални плащания. Не правим разлика между фактически и законен брак, твърди тя. Двойките не губят нищо. Някои хитруват, като крият, че живеят заедно, но ние правим анкети за всеки случай, в който отпускаме помощи, и злоупотреби не са възможни,  предупреждава тя.