Как да отслабнем завинаги

7
Добави коментар
kychencetyyy
kychencetyyy

Задавали ли сте си някога въпроса защо една и съща диета и физическо натоварване помагат на някои хора да отслабнат, а при други не дават никакъв резултат? Полезна ли е дадена диета именно за вас?

Мнозина специалисти се отнасят скептично към универсалните програми за намаляване на теглото. И с право! Такъв обобщен подход не отчита вашата индивидуалност! Затова не е учудващо, че всички тези диети не постигат очаквания ефект. Ключът към успеха е индивидуалността!

Всеки един от нас притежава това, което се нарича основно метаболитно ниво, което е в основата на метаболизма. Причините за свръхтеглото и много други здравословни проблеми се крият в нарушената обмяна на веществата (метаболизма). Метаболитните процеси при всеки един от нас протичат индивидуално. Поради това едни и същи продукти, витамини и микроелементи имат различно влияние върху различните хора. Някои могат без ограничения да ядат мазни и сладки храни и да не напълняват, но за други – само едно парченце торта ще повлияе върху теглото и самочувствието им. Едва ли ще се намери диета, която да бъде еднакво ефикасна при двама различни хора.

Ето няколко прости правила, които ще помогнат на всеки да оптимизира метаболизма си:

СУТРИН ВИНАГИ ЗАКУСВАЙТЕ!

Сутринта се събуждате след голяма почивка от консумация на храна. Пропускането на закуската означава, че обмяната на веществата се забавя – не е най-добрият начин да започнете деня!

Сутрин организмът се нуждае от белтъчини, хранителни вещества и вода. Избягвайте захарта и простите въглехидрати. Закуската трябва да е не по-рано от 45 минути след ставане от сън.

ДВИЖЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ!

Дори и ако мозъкът ви се противи, тялото ви обича физическата активност. Физическите упражнения оптимизират метаболизма в продължение на няколко часа, след като сте ги направили. Оптимално – 30-45 минути упражнения на ден, за предпочитане – сутринта след събуждане, които не само подобряват обмяната на веществата, но също така и укрепват сърдечния мускул.

ВОДЕТЕ СИ ДНЕВНИК ЗА ХРАНЕНЕТО И ПИЙТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

Това ще ви помогне да бъдете честни със себе си по отношение на това, което ядете.

Водата ни е нужна за нормалната обмяна на веществата. Трябва да се пие 6-8 чаши вода на ден.

Всички метаболитни процеси протичат във водна среда. Водата премахва отпадъците от тялото и регулира храносмилането. Липсата на вода пречи на естествените процеси на пречистване на организма и предизвиква постоянно самоотравяне на клетките, тъканите и органите. Повишено натрупване на токсини се открива при хора, които “хронично” не пият вода.

ТРЕНИРАЙТЕ МУСКУЛИТЕ СИ!

За 10 години средно мъжете и жените на възраст между 20 до 50 години губят между 3 и 5 кг мускули и добавят 3 пъти повече мазнини, защото метаболизмът се забавя с възрастта. С това се обяснява и разпространеното “натежаване” на тялото с възрастта. Съобразно с това е необходимо да се променят навиците на хранене и увеличаване на мускулната маса, в противен случай ще се натрупват мазнини. Най-добрият начин да намалите теглото е като натрупате мускулна маса.

Мускулната маса изгаря 5 пъти повече калории, отколкото мазнините.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ГЛАДУВАНЕТО!

Защо храната не ни е враг? Ключът за намаляване на теглото е прост: консумирайте по-малко калории, отколкото изгаряте. Но някои хора изпадат в крайности и започват да се отнасят към храната като към враг. Само извратен ум може да си помисли, че благодарение на отказването от храната възниква дефицит на калории, което помага за намаляване на теглото. В действителност за изгарянето на калории са необходими калории. Когато не консумирате достатъчно калории за осигуряване на всекидневните функции на организма си, тялото ви изпада в паника поради липсата на достатъчно храна. То реагира със забавяне на метаболизма и усвоява повече храна, вместо да я използва за произвеждането на енергия. Когато се храните редовно, вашият метаболизъм се ускорява, а консумираните калории се изразходват, вместо да се трупат за бъдещето.

СПЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ТРЯБВА

8-часов здрав сън (в пълна тъмнина). Липсата на сън предизвиква забавяне на метаболизма и, следователно, повишаване на теглото – това е факт. Установено е също така, че хората, които не се наспиват, се хранят повече. Причината – липсата на сън кара мозъка да изпитва недостиг на енергия и той изисква повече калории. Затова след безсънни нощи ти се струва, че можеш да изядеш слон!

СЛАГАЙТЕ ПОВЕЧЕ ПРОТЕИНИ В ХРАНАТА

Протеините помагат да се контролира чувството за глад. При усвояването на белтъчини мозъкът получава сигнал, че гладът е станал по-малък. Друго предимство на протеините е това, че те оптимизират вашия метаболизъм в покой, поддържат мускулната маса.

С възрастта и при липсата на физически упражнения мускулната маса се съкращава, затова поддържането на добра физическа форма е от значение за изгарянето на мазнините и поддържане на оптималното ниво на метаболизма. Протеините също така допринасят за много по-бавното повишаване и спадане на кръвната захар и инсулина в кръвта, а така можете да избегнете “скоковете на кръвната захар”, след като сте консумирали сладки неща без съответното количество протеин.

ВКЛЮЧЕТЕ В ДИЕТАТА СИ ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНТИ

В хранителния режим на съвременния човек тотално липсват витамини, полиненаситени мастни киселини, минерали, микроелементи, хранителни влакна, но за да се набави необходимото им количество, трябва да се консумират голям брой различни храни, което неминуемо води до преяждане и болести.

Най-просто решение – да приемате по-малко храна – задълбочава дефицита на витамини, минерали и други вещества, които получавате от храната. В резултат на това “гладуване”, проблемите с метаболизма се увеличават. Затова съвременните хора трябва да добавят към храната си и специални хранителни добавки.

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ И РАЗЛИЧНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, НО НЕ И ПРЕЗ НОЩТА

Избирайте плодове и зеленчуци с наситени цветове. Ще ви са необходими най-малко 5 порции на ден.

Особено вреден е навикът за обилно хранене през нощта. Сънят на празен стомах – това е процес на детоксикация и почистване, а обилната вечеря през нощта превръща процеса в самоотравяне, нарушавайки обмяната на веществата. Главоболие, подуване на краката, подуване на корема, лош дъх, повишаване на теглото, увеличаване обиколката на кръста, болки в гърба и ставите. Няма да премълчим и за такива проблеми като запек, хемороиди, варикоза… И всичко това – последствие от навика да се храним обилно късно вечерта.

Тези прости препоръки ще ви помогнат да поддържате добро здраве и високи нива на енергия, така необходими за активния ни начин на живот.