Азалия

2
Добави коментар
maritime
maritime

Лична карта на растението:Чувствително. Ограничен растеж. Трудно за отглеждане. Максимална височина: 100 -150 см. Ширина: 50-100 см. Вечнозелен храст. За нормалното развитие на Азалията е необходима постоянна температура. Идеалният вариант е около 21°С през деня и 16 -18 °С нощем. Минималните градуси през зимата не бива да са под 16 градуса. Държи се на огряно място, но не и на пряко слънце. Да се полива обилно през растежния период, като пръстта се поддържа влажна. През зимата намалете поливането.

През вегетативния период торете на всеки две седмици с тор за Азалии. Пресадете през първите пролетни дни в почвен субстрат за Азалии. Евентуалното окапване на цветните пъпки се дължи на преместване на непривично място, на внезапна промяна в температурата, на пресъхнала почва или недостатъчно наторяване.

Проблеми: хлороза, петна по листатата, мана, акари, хоботници.

АЗАЛИИТЕ СЪДЪРЖАТ ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА!!! Как да поддържаме в домашни условия?Родителските видове на азалията произхождат от Япония и Китай. Отглежданите култивари, както най – вероятно и вашият любимец са полузимоустойчиви и незимоустойчиви. Затова оптималната температура, която трябва да осигурите за растеж и развитие е 16 – 20 °С. Азалията изисква интензивно осветление, но в никакъв случай пряко слънчево сгряване. Промяната в интензивността на осветлението се отразява неблагоприятно на залагането и развитието на цветните пъпки. Затова, когато се отглеждат като украсни, растенията не бива да се въртят периодично спрямо светлината и да се местят. Почвената смеска тук е решаваща за добрия вид на растението – тя трябва да е лека, с кисела реакция на почвения разтвор (рн 4 – 4, 5). Можете да използвате лека почва, горска почва от иглолистни видове, от листовка и парникова почва (1.1), смес от лека почва и торф, (1:1), листовка и торф (1:1), обогатен торф и перлит (1:2). Поливайте редовно и умерено. Водата за поливане не бива да съдържа калций и хлор. Почвената смеска най – лесно, бързо и удобно можете да си я осигурите от най – близкия градински център. Пресъхването на почвения субстрат, както и преовлажняването са еднакво вредни. След процъфтяването и в периода на нарастване през лятото растението се нуждае от по – голяма влажност на въздуха и от оросяване. По време на цъфтежа не оросявайте Азалията. Трябва да, знаете, че прекомерната влажност на въздуха, както и голямата сухост причиняват окапване на цветните пъпки. След прецъфтяването започва развитието на новите леторасти.

Как да размножите вашата красавица? Азалията се размножава чрез стъблени резници. Резниците залагайте през януари – март или от юли – август. Оптималната температура за вкореняване е 18-20 °С. Като субстрат най – добре е да се използва торф, торф и пясък (2:1) или лека почва и пясък (2:1). Вкореняването е успешно при висока влажност на въздуха. През летните месеци новите растения се отглеждат в открита производствена площ, а през зимата се прибират вътре.