Рецепти за хляб

5
Добави коментар
imagination
imagination

Хлебчето, приготвено вкъщи по автентична рецепта, е с неповторим аромат и вкус. Хлебче, което нашите баби безброй пъти са ни приготвяли и са поставяли на изпитание сетивата ни… Домашно изпеченият, вкусен и ароматен хляб е незаменим по няколко причини, най-важната от които е, че наистина знаем какво сме сложили в него. А другото е съвсем очевидно – просто няма по-вкусно и ароматно нещо от топло, домашно изпеченo хлебче с хрупкава, златиста коричка.

Вярно е, че все по-малко време остава на съвременната домакиня за кулинарни изяви, но пък от помощ могат да бъдат машините за хляб, в които той се приготвя бързо и лесно, без да изисква особени умения и усилия.

Да научим малко повече за хляба…

Хлябът е тестено изделие от пшенично или ръжено брашно, който се приготвя с различни форми, пълнеж и добавки. Много народи използват хляба като символ на различни обреди и ритуали, а в нашата страна без съмнение е символ на доброто гостоприемство. Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Смята се, че първите сведения за приготвянето на хляб датират от късния неолит, където хлебните изделия са били под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едро смляно зърно и вода.

Съхраняването на жито и брашно в големи количества своевременно се превръща в причина за създаване на първите урбанистични селища и градове. Векове по-късно, в двора на фараона в Древен Египет робите  започват да приготвят „бухнал“ хляб, отначало като спонтанна ферментация на тестото, а впоследствие като предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Именно заквасяването е причина за появата на различни видове тесто и съответно различни видове хлебни изделия.

По-късно хлебопроизводството се превръща в обществен занаят в разцвета на Римската империя. Тогава се появяват и първите обществени пекарни, които допринасят за общото изхранване на населението. Векове наред белият хляб е „привилегия“ и символ само на богатото население, докато в началото на 20-ти век черният хляб взима преднина заради добрите си хранителни показатели.

Днес (според различни статистики) България е сред страните, отличаващи се с най-висока консумация на хляб спрямо останалите европейски държави. От една страна в това няма нищо лошо, тъй като по този начин организмът си набавя полезни минерални вещества, желязо, калций, витамини В1, В2, РР и С. Но от друга страна, прекомерната консумация на неподходящ хляб може да доведе до затлъстяване.

Да си приготвим сами вкусен хляб…

От векове е останала традицията домакинята да приготвя хляба вкъщи… Е, защо да не я продължим?

Хляб от трици

Необходими продукти: 200 г пшеничени трици, 100 г ръжено брашно, 1 кофичка кисело мляко с ниска масленост, 1 ч. л. сода за хляб, 2 с. л. слънчогледово семе, 2 с. л. тиквено семе, 2 с. л. маково семе, 2 с. л. ленено семе, 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. сол, ½ ч. л. чесън на прах, зехтин за намазване.
Приготовление: В подходящ съд се смесват пшеничените трици, ръженото брашно и четирите вида семе. Към тази смес по желание се добавят около ½ ч. ч. фини овесени ядки. Добавят се киселото мляко с разтворената в него сода за хляб, разбърква се и се долива хладка вода, с цел да се получи тесто със средна гъстота. Тестото се поставя в намаслена тавичка и отгоре се поръсва с чубрица и чесън на прах. По желание на домакинята тестото може да се оформи на малки топки, които се овалват в маково, сусамено или ленено семе. Пече се в умерена фурна.

Диетичен хляб

Необходими продукти: 125 г кисело мляко, 370 мл вода, 870 г брашно от шпелта (вид пшеница, която се отглежда и у нас, тя е със високо съдържание на протеини и може да бъде открита в диетичните магазини), 1 и ½  с. л. растителна сметана, по ½ с. л. морска сол, смлян кориандър, анасон и копър.
Приготовление: Първо се смесват киселото мляко със 125 мл вода и 125 г брашно от шпелта (използва се миксер), като след това сместа престоява 8 часа на топло, при което гъстотата й се променя. След това се смесват останалите продукти с получената закваска и се разбиват в продължение на 10 минути с миксер. От полученото тесто се оформят малки плоски хлебчета и се оставят да втасват около 45 минути. Пекат се при температура 190 °С за 15 минути до получаване на златиста коричка.

Зеленчуков хляб

Необходими продукти: 150 г пълнозърнесто брашно, 100 г бяло брашно, 3 яйца, 1 пакетче зеленчуков бульон, 1 бакпулвер, 100 г синьо сирене, 250 г замразен грах, 50 г едро нарязани орехи, 100 мл прясно мляко, 4 с. л. зехтин.
Приготовление: Грахът се бланшира и прецежда, яйцата се разбиват прясното мляко, прибавят се сиренето, орехите и бульона. Към готовата смес се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се и се пече в умерена фурна. Здравословен хляб, който се приготвя изключително лесно и съчетава в себе си полезен грах, ароматно сирене и вкусни ядки.

…или с помощта на уред за хляб

Уредът, наречен домашна хлебопекарна, е със сравнително компактни размери, зависещи най-вече от количеството хляб, което може да приготви. С помощта на домашните хлебопекарни можете да месите и печете бързо и лесно не само домашен хляб, но и кифлички, козунаци, различни кексове, пици, както и други разновидности на хляба. Предимството на домашно приготвения хляб пред този от кварталния супермаркет е, че винаги сте наясно с какво съдържание е той, без да се тревожите за наличието на различни добавки.

Машината за хляб се състои от форма с незалепваща повърхност, в която се поставя тестото, и нагревателни елементи, които имитират огъня в истинска пещ. Уредът меси и пече напълно автоматично, като се нуждае от няколко часа, за да осигури бухнал и вкусен пресен хляб. Важно е само да се отбележи редът на прибавяне на съставките в уреда, а именно – първо се добавят течните продукти, а след това твърдите – брашно, сол, захар. Маята се добавя накрая. А след двадесет минути се прибавят различни добавки (ядки, сушени плодове, маслини и др.).

Няколко полезни съвета:

Маслото и олиото правят хляба по-мек и вкусен, но при използването на масло то трябва да се раздели на малки парчета, за да може да се хомогенизира с тестото. Винаги се използва топла вода, а ако има яйца в рецептата, те се разбиват и се добавят към водата. Ако в рецептата има захар, старайте се да използвате бяла или кафява захар, като избягвате рафинирана или захар на кубчета. Солта, която се използва, повлиява върху активността на маята. Тя прави тестото плътно и компактно и не позволява твърде бързото му втасване.

Ръжен хляб

Необходими продукти: 140 мл вода, 140 мл кисело мляко, 2 ч. л. сол, 2 ч. л. кафява захар или 3 ч. л. мед, 2 с. л. олио, 230 г бяло брашно, 230 г ръжено брашно и 1 суха мая.
Приготовление: Продуктите се поставят в описания ред за програма „пълнозърнест хляб“, киселото мляко се разбива с водата и се поставя в уреда, а маята – в края на прибавяне на продуктите.

Ръжен хляб с кимион

Необходими продукти: 300 мл вода, 2 ч. л. лимонов сок, 20 мл слънчогледово олио, 125 г ръжено брашно, 375 г бяло брашно, около 20 г мляко на прах, ½ ч. л. кимион на зърна, 2 ч. л. сол, 20 г захар, 1 суха мая.
Приготовление: Смесват се водата и лимоновият сок в машината за хляб, като маята се добавя най-накрая в пригодено „кладенче“. Добавят се двата вида брашно, след това млякото и кимиона, а солта и захарта се поставят в двата края на машината. Уредът се настройва на нормална програма за средно запечена кора.

Хляб със сирене и маслини

Необходими продукти: 240 мл вода, 3 с. л. зехтин, 1 и ½ с. л. захар, ¾ ч. л. сушена мащерка, 1 и ½ ч. л. сол, 360 г брашно, 1 суха мая; 50 г натрошено сирене, 6 с. л. едро нарязани зелени маслини, 3 с. л. сушени домати, 3 с.л  брашно.
Приготовление: Първите седем продукта се поставят в уреда за хляб и машината се наглася в режим за бял хляб. След това се добавят останалите съставки. По желание на домакинята могат да се добавят още черни маслини, чушки, чесън и чубрица.

Хляб с ядки

Необходими продукти: 1 чаша вода, 2 с. л. мед, 1 и ½ ч. л. сол, ¼ слънчогледови семки, ¼ нарязани орехи, 1 суха мая и 3 чаши бяло брашно.
Приготовление: В уреда за хляб се смесват продуктите, като маята се поставя последна.

Хляб с кашкавал и лук

Необходими продукти: 1 чаша вода, 2 с. л. сухо мляко, 2 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 3 с. л. лук на прах, 1 и ¼ чаша настърган кашкавал, 1 суха мая, 3 и ¼ чаша брашно.
Приготовление: Продуктите се поставят в машината в реда, в който са описани, а само кашкавалът се прибавя в началото на второто втасване, за да не потъне най-отдолу.

Не се лишавайте от хляба

Вместо това по-добре се научете сами да избирате най-полезния според вас за консумация. Защото хлябът, освен че съдържа достатъчно количество витамин В, е и богат на аминокиселини, целулоза и антиоксиданти. Например белият хляб, приготвен от специален сорт пшеница, е особено богат на протеини, наситени мастни киселини и целулоза (за разлика от обикновен бял хляб, който е беден на растителни влакна и желязо). Освен това в този сорт пшеница има мукополизахариди, които влияят благотворно върху имунната система и повишават съпротивителните сили на организма.

Изключително полезен е хлябът от трици, които сами по себе си са естествен източник на хранителни влакна. Триците имат способността да повлияват благоприятно функцията на стомашно-чревния тракт, понижават нивото на холестерола и укрепват имунните сили на организма. А хляб, приготвен от трици в комбинация с ръжено брашно е със значително понижен гликемичен индекс.

През последните години в търговската мрежа започна да се предлага хляб с мюсли, като в него се добавят тиквено и ленено семе, понякога сушени сини сливи – вещества, богати на антиоксиданти и фитоестрогени, или кедрови ядки, които са особено полезни, както за сърцето и кръвоносните съдове, така и за простатата при мъжете.

Нискокалоричният хляб, обогатен с растителни влакна и витамини, е с високо съдържание на белтъчини и по-малко нишесте и е изключително полезен за всички, подложили се на редуциращ режим (той понижава и нивото на холестерола). Препоръчителен е също и неподквасеният хляб, който укрепва имунната система и е особено богат на витамини от групата В, РР, както и на минерални вещества, без да носи опасност от натрупване на излишни килограми.

Надяваме се, че рецептите ще ви допаднат. Споделете и вашите, ако сте вече опитни любители на домашния хляб.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.