Ефектни подпори за книги

24
Добави коментар
lucynda
lucynda

10.02.2010 г.

За да поддържате редиците с книги в домашната библиотека подредени и същевременно освежите интериора си, ние Ви предлагаме лесен и ефектен проект, който можете да си направите и сами. За целта трябва да облицовате няколко обикновени дървени блокчета с въже, а така получените аксесоари да използвате за подпорки на книгите върху рафтовете. Освен практични, те са и красиви, и ще служат като декорация.

За да се снабдите с дървени блокчета, попитайте в най-близката дъскорезница или дърводелско ателие. Старите кубчета за игра също могат да свършат работа, макар че те не са достатъчно тежки и няма да могат да се справят с тежестта на много книги.

Какво ще Ви е необходимо:

* няколко дървени кубчета – използваните тук са със страна 6 и 9 см. * шкурка * декоративно въже в избрания цвят (цветове)

Как да ги направите:

1. Обработете ръбовете на кубчетата с шкурка и при желание ги боядисайте в същия цвят, в който е въжето.

2. Що се отнася до въжето, тук са използвани около 10- 14 метра въже с дебелина 1 см. (в зависимост от размерите на кубчетата), а ако въжето е по-дебело, тази стойност пада.

3. Използвайте малко тиксо или самозалепваща се бояджийска лента, за да захванете единия край на въжето към едната страна на куба. Увийте въжето по начина, показан на изображението по-долу. Докато работите, залепвайте получените клупчета, за да ги задържите временно на място. Продължете, докато покриете изцяло предната и задната част на куба.

4. Захванете въжето с тиксо в ъгъла на куба. Завъртете кубчето настрани и започнете да увивате въжето в обратната посока, за да покриете страничните части. Докато работите можете да махнете тиксото от предишната стъпка, тъй като въжето бива захванато от горния пласт.

5. Увийте с въже оставащите две страни от куба, като внимателно прокарате въжето през получените клупчета. Предварително махнете тиксото. Поставено в предишната стъпка.

6. Издърпайте клуповете, направени в стъпка 3, така че въжето да обгърне плътно кубчето от всички шест страни. Подрежете края на въжената облицовка и го прикрепете към куба с подходящо лепило.