Малки градски ветрогенератори – 2

84
Добави коментар
speeva
speeva

June 23, 2008

Само преди броени дни ви представихме красивите и безшумни градски ветрогенератори на Aerovironment и ето, че отново се натъкваме на нещо много интересно и обещаващо – малките, но мощни вятърни генератори AeroCam на Broadstar. Те се отличават с множество предимства – едно от тях е компактността. Движението на аеродинамичните им лопатки може да бъде оприличено на движението на водно колело. Те се нагаждат към посоката на въздушната струя при въртенето на турбината около хоризонталната ос.

Благодарение на интелигентния си дизайн AeroCam-турбините са с 30% по-малки размери от досега познатите хоризонтални турбини при еднаква мощност. Работят при скорост на вятъра от 6 до 130 км/ч, като имат ниска скорост на въртене, поради което нивата на шума и вибрациите са напълно приемливи и позволяват да бъдат инсталирани и на жилищни сгради.

Но може би най-голямото им предимство е ниската цена – за пръв път инвестицията е само $1/watt. Малките размери снижават разходите за производство,транспорт, инсталиране и последваща поддръжка на съоръженията. Което ги прави възможно решение в няколко посоки – в неелектрифицирани /селски, планински/ райони /off-grid applications/, в градски условия и за уплътняване на съществуващите вятърни паркове, където традиционните турбини заемат огромни терени.
В момента компанията има сключени договори за тестване на първите произведени прототипи с две компании от Fortune 100.

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: AeroCam, broadstar, алтернативна енергия, вятърна турбина, енергия за дома, сгради, Технологии за дома

Автор: Севдалина Пеева