Лилиум

2
Добави коментар
maritime
maritime

Сладката красота на това цвете е несравним сън от багри и аромати.

Лилиумите са едни от най-елегантните и красиви цветя в градината. Налага им се да преодоляват много опасности – пролетни студове, лятна суша, сиво гниене, охлюви. При покупката на лилиум обърнете внимание на това корените в долната част на луковицата да не са изсъхнали, луковиците да не са сбръчкани или загнили. Повечето градинари смятат крема за трудно растение. 

 През първата година той не цъфти обилно и може бързо да загние, ако почвата не е с добър дренаж. Луковиците е хубаво веднага да се засадят след закупуване. Но вече са открити видове, които не създават толкова проблеми, създадени са различни хибриди, устойчиви на болести, с повишена жизненост и различни размери. Групата на лилиумите е толкова голяма и разнообразна, че е трудно да се обобщи. В диаметър цветовете на крема са от 2,5 до 30 см, а ароматът може да е както приятен, така и дразнещ. Багрите са най-различни, липсва само синята. Джуджета като Лилиум пумилум (30 см) са подходящи за контейнер или алпинеум, а гиганти като Лилиум хенрии (2,4 м) – за задната част на бордюра. Повечето Лилиуми са високи – 0.90-1.5 м, и се чувстват добре в цветния и смесения бордюр, както и в самостоятелна леха. При правилен подбор на сортовете ще се наслаждавате на кремове от началото на юни до октомври. Идеалното местообитание за лилиумите е слънчево и защитено от вятър, а за корените – хладно и сенчесто. Почвата трябва да бъде пропусклива и черноземна, но да не изсъхва. При тежки глинести почви трябва да се постави дренаж, като в основата на дупката за засаждане се полага 5 см пласт от пясък. Дълбочината на засаждане зависи от сорта. При кремове с вкореняващо се стъбло се появяват корени както при основата, така и над луковицата тези кремове се садят дълбоко -15-20 см. Други се засаждат плитко – 5 см. Поливайте обилно и редовно вашия красавец при сухо време. От време на време е хубаво да подхраните с течен тор. Не прекопавайте вместо това сложете торф или компост около стъблата. Осигурете подпорки за кремовете над 90 см. Отстранявайте мъртвите цветове и отрязвайте стъблата до равнището на почвата в края на сезона. Размножете чрез разделяне наесен или чрез люспи – отделете сочни люспи от луковицата и ги поставете в запечатана торба с влажен торф, за да се вкоренят.

Общо създадените култивари се подреждат в следните групи:Азиатски хибриди, Хибриди Мартагон, Хибриди Кандидум, Американски хибриди, Хибриди Лонгифлорум, Тръбести хибриди, Ориенталски хибриди, други хибриди.

Азиатски хибридиТова е най-многобройната група. Височината е 60 см до 1,5 м. Садят се през 45 см. Цветовете са с диаметър 10-12,5 см, като формата е: турски фес, тръбести или кубовидни. Цъфтят юни -юли. Хибриди МартагонНа върха на цветоносното стъбло са разположени около 25 наведени цвята. Венчелистчетата обикновено са на петънца. Тези сортове виреят най-добре на полусянка и понасят алкална почва. Височина -1,2-1,8 м. Садят се през 30 см. Цвят – 5-7,5 см, с форма на турски фес, цъфтят Юни -Юли. Хибриди КандидумТова е групата, която включва най-стария хибрид. Височината е 1,2-1,8 м. Садят се през 30 см. Диаметър на цвета – 10 см, тръбести, цъфтят юни – юли. Ароматните цветове имат яркочервени прашници – Лилиум тестацеум. Американски хибридиЦветовете са в пирамидално съцветие, двубагрени. Височината е до 2 м, цветовете са с диаметър 10 см, форма -турски фес, цъфтят юли. Тръбести хибриди Цветовете са тръбести, дълги до 20 см, цъфтят юли – август. Ориенталски хибриди Това е групата на най-едрите цветове, но растенията са по-капризни. Изискват кисела или богата почва с добри дренажни свойства. Цветовете са с диаметър до 30 см, куповидни, цъфтят през август – септември. Хибриди ЛонгифлорумТова са хибридите, които се садят на по-голяма дълбочина. Цветовете са тръбести, цъфтят юли – август.

По-популярни видове:Лилиум Мартагон; Лилиум Кандидум; Лилиум Регале; Лилиум Ауратум.