Калоян Петров, астролог: Астрологията не е безобидна. Може да объркаш човека

52
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Калоян Петров. Снимка: e-vestnik

Калоян Петров е доктор по история и астролог. Завършил е история в София и Faculty of Astrological Studies – Лондон. Занимава се сериозно с астрология от 23 години. Има школа по астрология в столичния квартал Лозенец (виж повече в неговия форум за астрология)
– Какво отношение могат да имат съзвездията, на които са кръстени зодиите, към живота на човека?

– Има разлика между съзвездия и зодиакални знаци. Зодиакос или зодиакален кръг – това е земната орбита около слънцето, разделена на 12 равни части, наречени зодиакални знаци. Думата от гръцки означава „път на живота“. Тоест, това не е някакъв мистичен кръг, а земната орбита около слънцето. Това е годината.

– Когато земята минава в една или друга част на слънчевата система, тя е по-близо до някакви съзвездия – така ли се търси влияние?

– Не, няма връзка. В астрологията със съзвездия не се работи.

– Защо 12-те зодии са кръстени на съзвездия?

– Преди новата ера, когато се дават названия на тези 12 части на земната орбита около слънцето, те се наричат на тези съзвездия, които стоят зад тях. Не са имали нищо повече предвид. Просто са им дали някакви названия, които да са стабилни, защото тези съзвездия се изместват бавно, с около 1 градус за 72 години.

– Деленето на 12 условно ли е?

– Кръгът може да го делите на колкото си искате. Астрономически по видимият път на слънцето има 12 съзвездия (зодиакални да ги наречем), но всъщност те са 13. Като се отвори кой да е астрономически алманах се вижда, че се пресича също и съзвездието Змиеносец. Но в астрологията съзвездията не ни интересуват. Нямаме проблем с тях. Деленето на 12 е само заради този видим път на слънцето, който използва названията на съзвездията. В Северното полукълбо примерно съзвездията са 88. Преди това кръгът е бил делен на 8, на 24…

– Да, но има 12 зодии според този кръг и в описанията на хората от всяка зодия има съществени разлики. По каква причина? Ако разделим кръга на 88 примерно, как ще определим хората от всяка зодия какъв характер притежават?

– Трябва да имаме основание да делим на едно или на друго. Твърдението е следното – в зависимост от това къде се намира земята спрямо слънцето по орбитата си, се раждат различни хора. Това създава разликите между хората като характер, темперамент, нагласа и др. Защото различното слънце дава различен живот. Климатът е различен, времето е различно. (Масата на слънчевата система се намира 99.99% в слънцето и 0.01% във всичко останало. Тоест, ако погледнете размерите, ще видите гигантска звезда и няколко прашинки покрай нея, които са сравнително близо. При тези условия слънцето има 100% ефект върху прашинките, оказва им потресаващо въздействие. Слънчевата система е като швейцарски часовник. Тя е добър физически организъм, който се движи в пространството съвсем дисциплинирано, изключително и само благодарение на слънцето. В нея има ритъм, цикъл и нищо не се променя от 5 милиарда години насам). Нямаме два дена в годината, които да са еднакви като светлина и тъмнина. Животът се ориентира към светлината и топлината. Мракът и студът го унищожават. И това е нещо, което отива в душата. В основата стои тялото. Откъм него се получава, дай Боже, храм за душата и оттам вече и съзнанието работи по определен начин.

– Какво е и как се прави хороскоп?

– Думата хороскоп означава денонощен кръг – не е абракадабра или нещо магическо. Земята прави две движения – зодиак и хороскоп. Тоест – годишен кръг и денонощен кръг. Това са съществените й движения, които са определящи за живота върху земята. Астрологията няма никакви претенции да излиза извън реалния живот. Няма мистификация, неясни неща и др. Всеки ден и час се ражда различен човек на различно място на земята. Спрямо съответната точка върху земята имате време и пространство. Няма значение дали там ще се роди растение, животно или човек. Може да направите хороскоп и на фикус, и на пчела.

– Хората, които се занимават с астрология, правят ли добри прогнози?

– Хората, които се занимават с астрология, в повечето случаи, имат бегла или никаква представа за какво става дума. Вместо да се занимават сериозно с медицина, с психология, философия, физика, химия и математика, те се занимават с нещо, което аз наричам справочни пособия. Взимат планетите, все едно са карти или ру̀ни и казват: „Венера означава това“, „Слънце е това“ – я да видим какво ти се падна на теб? Отваряме ти хороскопа – падна ти се Венера в това, Марс в онова, Плутон в еди кое си и започват да тълкуват по рецептурника. Накрая си свободен. Дали това е вярно? В общи линии да, защото видът хомо сапиенс на земята има изключително много общи неща. Имаме еднакви тела, мозъци и т. н. Мислим еднакво, чувстваме еднакво. Затова глобализацията е възможна – където и да си се родил, все си човек. Разликите между нас са малки. Затова има архетипи. Фактори, от които всички хора се нуждаят и са им важни. Когато зачекнеш важните неща, все нещо има. Така че, дори с един рецептурник може да изглежда прилично.

Калоян Петров. Снимка: e-vestnik

– Астрологът нещо като гледачка ли е?

– Хората не знаят как да се отнасят към този тип услуга. Възприемат я като форма на научно гадаене. Отиват на астролог, но на врачки в никакъв случай. Нищо не разбират от астрология, нямат представа по какво се различава от гадаенето, слушат какво им казва там съответният фактор, който горе-долу повтаря едно и също и ако отидете при него няколко пъти, ще го вкарате в цайтнот. Защото в рецептурника пише едно и също. Творчески процес при него няма. Той горе-долу е назубрил някакви неща, които е чел и това е. Повечето са така – на пазара има някаква литература и се използват справочни пособия.

– В разни астрологични прогнози, които ти казват: „Внимавай с роднините“, „Ще загубиш пари“, има ли някаква истина?

– Това е вече друго. Прогностика.

– Доколко тези прогнози са измислица и импровизация и доколко има някаква истина?

– Някои са добри. Действително са добри. Къде е реалната база? Слънчевата система е напълно предсказуема като поведение. В момента на раждането имате една слънчева система – това е все едно снимка.

– Въпросът е може ли един астролог да ти каже: „Ще ти се случи нещо хубаво“ или „Ще ти се случи нещо лошо“?

– Точно по този начин звучи прекалено елементарно.

– Добре де: „Ще загубиш пари на 18 ноември“?

– Това са констатации. Констативният подход поначало е много голям грях. Къде е големият проблем? Изправяш се пред един човек. Изваждаш справочника. Казваш някакви неща. Да предположим, че си натрупал достатъчно опит и освен справочника, се ориентираш и без астрология – виждаш хората. В резултат на което правиш блестящ анализ. Запознаваш се с човек, когото не си виждал никога и започваш: „Това така ли е? Онова така ли е?“ И се оказва, че всичко е така. Може. Работи. Печелиш доверието на човека отсреща за един час. Той е живял със сума хора, никой не го разбира и не го познава така и в един момент все едно ти го четеш. След което се прави грешен извод, грешен синтез: „Щом си такъв, значи трябва да правиш така. Животът ти е такъв, това са ти задачите, отиваш натам“. Защото човек се лута – не знае това баш така ли е, онака ли е, не е лесно да е категоричен – това ми е животът и точка по въпроса. След което той започва да следва изводите, които са му дадени. И то доста сериозно ги следва, защото след блестящия анализ е убеден, че това е истината. А то не е така. И става ужасно. Може да си провалиш живота и проваляйки го, да упорстваш изключително глупаво. Когато те излъжат с един хляб и той е клисав, като се прибереш вкъщи, ще го видиш и ще се предпазиш. Когато ти продадат скапани обувки, ще ги изхвърлиш. Но когато ти продадат рецепта за живота, която изглежда много убедителна, но всъщност е грешна, става много лошо. Това много често го повтарям в школата. Има един закон – две стъпки в посока на морал, една стъпка в посока на развитието. Иначе всичко става голям грях. Така може да объркаш човека и да го развинтиш, че после няма оправия. Астрологията изобщо не е безобидна.

– Може ли да се правят обобщения какво ще се случи на всички хора от дадена зодия?

– Не.

– Как се прави истински хороскоп?

– Те са различни видове. Зависи за какво става дума. Едното е психологически хороскоп.

– Да се види какъв е човекът, така ли?

– Не какъв е човекът – това е констатация. Дори и да кажеш на някого – ти си такъв, такъв и такъв, каква полза има той от това? Само да се оправдае за всичката си магария – „досега изпитвах неудобство, че тормозех хората, но сега вече знам, че ми е предопределено“. Не е това. Астрологът трябва да се запознае с човека, да разгледа картата, да види за какво става дума и кой стои срещу него, но това е само матрицата.

– Астрологията не игнорира ли наследствеността, възпитанието и средата като казва, че всичко е предопределено от мястото, датата и часа на раждане?

– Не, по никакъв начин. Че хората имат връзка с рода – имат. Това е извън съмнение. Философията на натурализма твърди, че наследствеността е всичко. „Крушата не пада по-далече от дървото“, генът си е ген, въртиш – сучеш, това е.

– А астролозите твърдят, че всичко зависи само от момента на раждане и мястото?

– Не. Философията на емпиризма пък твърди обратното – че каквато и наследственост да имаш, като минеш през центрофугата, ще те направим, какъвто има нужда. Трябват ни 500 лекари – дай ми 500 всякакви и ще  произведа от тях лекари, войници или каквото трябва.

– Тоест, това са крайностите?

– Философията на персонализма ги съчетава.

12-те зодии – средновековна гравюра.

– А астрологията какво ги прави?

– Хороскопът дава какъв е човекът, но не твърди, че това се дължи тотално на наследственост. Чрез хороскопа си хората могат да бъдат проследявани в отношенията им с всички, с които нормално общуват – с родители, приятели, колеги, познати, непознати, със себе си, началници, подчинени, йерархии, свещеници, депутати и др. Но нивото на съзнание на човека го няма в хороскопа – по какъв начин той разсъждава, кои са важните за него въпроси, доколко той се намира в еснафско състояние или в надличностно състояние.

– Кое наричате „еснафско състояние“?

– Човек, който се ръководи изключително и само от семейните ценности. „Мен не ме интересува нищо извън мен и децата“, които са пак „аз“, но моето продължение. Или „Аз съм независим, защото от мен нищо не зависи“. Схемата е ясна. Примерно мъж – трябва да си намеря пари, жена да ми роди деца, да си имам дом. Като ги направя тези неща, трябва да имам кола, съобразно социалния ми статус, за да не ми е кофти, после къща някаква, бизнес, внуци, защото животът върви… и това ме интересува. Искам това от околното пространство. Тоест, аз принос към обществото извън това не мисля да имам, защото съм една малка бурмичка. Аз съм господин никой, малък човечец и трябва да гледам да не ме смачкат големите. Такива хора често са нихилистично настроени – все им е крива държавата, криво им е обществото, защото не ги пази и не им осигурява еснафското живеене. Това са хора, които искат къщи, да им е топличко и достатъчно пари. Тук говорим за благоразумен егоизъм. На по-ниското ниво на съзнание вече е свирепият (чистият) егоизъм, който обаче е много недалновиден, защото предизвиква мощни противодействия. Какво се разбира под човек – в астрологията това е решаващо. Това е философска концепция. Ако за астролога човекът е егоистично същество, тогава пращай хората да четат: „Изкуството да бъдеш егоист“, за да се образоват и да напредват. Астрологът се явява лице, което трябва да укрепва егоизма в другите, за да може те да се развиват. Използва се за различни неща. Има бизнес астрология, финансова астрология, тази по вестниците е мунданна астрология…

– Тази бизнес астрология кой я прави? Сериозно ли е или само взимат парите на хората?

– Ако са добри си е съвсем сериозно, но ако не са – само взимат парите. Условието е следното – като ще правиш някаква астрология, онова, за което става дума, трябва да го знаеш. Една бизнес астрология означава, че ти се оправяш много добре с бизнеса и без астрология. Ти се оправяш с астрология, но не и с бизнес – значи не може да се занимаваш с бизнес астрология. Медицинска астрология – тя се пише изключително от лекари и т. н.

– Какъв е смисълът от хороскопите и астрологията?

– Смисълът на живота на земята и на всеки човек според мен е да се научи да обича повече. Твърдението: „Любовта е единствената реалност“ за мен е абсолютно автентично. Извън любовта нищо няма смисъл. Като под любов изобщо не разбирам само половата любов, майчината любов или братската любов, а любов на всяка смислено, разумно, конструктивно нещо. Самият живот е в любовта – да си жив не е грешка, експеримент, илюзия, а е любов и това е хубаво, смислено нещо. В икономиката любовта се проявява под формата на майсторство. Да направиш нещо и да го дариш на другия срещу възнаграждение, което ти позволява да живееш достойно, а не да го ограбиш. И това е едно братство в икономиката. Ние имаме естествен интерес да произвеждаме качествено и да си разменяме това, което сме произвели, за да живеем добре. Проблемът идва, когато се лъжем и се грабим в прекия смисъл на думата. Но това очевидно не е в любовта. А един човек се гордее със себе си, когато той е развил уменията си и ги практикува качествено, създава качествен продукт.

Калоян Петров. Снимка: e-vestnik

– Кои са най-големите митове за астрологията?

– Първият е, че астрологията се занимава с гадаене. При гадаенето съществува елемент на „тука има, тука няма“. Да отгатнеш означава, че нещо налучкваш, мъчиш нещата.

– Когато човек чете астрологически прогнози, те все нещо предвиждат, гадаят?

– Не е гадаене. Това е прогностика. Става дума за елементарно планиране на бъдещето, от каквото имат нужда хората от маймунско време до ден днешен. Елементарна далновидност. Хората, които са направили нещо в живота, мислят няколко хода напред и доста добре преценяват нещата, така че да им се случват тези ходове. Стремят се към някакво бъдеще и го постигат. То е като с прогнозата за времето. Първо имаш много добри наблюдателни уреди, обсерватории, които са разположени на подходящи места, наблюдават как се движат въздушните маси, мери се скоростта на вятъра, гледа се и от спътници, циклони-антициклони и хоп – казваш, че щяло да дойде еди какво си. Еми ще дойде – като го виждаш, че идва… Да, може да се обърне нещо, но горе-долу така си вървят нещата. Астрологическата прогностика работи съвсем реално и постига резултати.

– Други митове?

– Другото е свързано с фатализма. Че астрологът е като някакъв пророк, който, каквото ти каже, това ще стане. „Няма да ходим при астролог, защото, ако види нещо лошо, не искам да го знам“. Тоест, не отивам, защото си мисля, че той е пророк свише, орисница някаква. Това не е вярно и е голям проблем. Много хора, които се занимават с астрология, имат сериозен комплекс за малоценност. Не са се реализирали по друг начин в живота и с това избиват. Астрологията е мътна вода. На практика всеки може да се обяви за астролог, след като е чел една книжка, която си е купил от пазара „Славейков“. Няма ред, йерархия и др. Обявяваш, че си астролог и точка по въпроса. Кой ще ти каже, че не си? Да си гледа работата. И започваш да си гадаеш по някакъв начин.

– Мит ли е, че на човек, като му наближи рожденият ден, 40 дни по-рано пропада в Сатурнова дупка и му се случват лоши неща?

– Няма такова нещо. Хората не знаят какво е това „Сатурнова дупка“, но си внушават, че всичко негативно, което им се случи преди рождения ден, е свързано по някакъв начин с нея. Розенкройцерите делят планетите на 7. Последната от тях е Сатурн. Допреди откриването на Уран (през 18-и век), се работи с първите седем планети. При деленето на годината на седем, като се започне от рождения ден, последният период е сатурнов. Съответно – преди рождения ден, периодът се определя от Сатурн. Сатурн е любовта като съвест. Всички планети са любовта като нещо, защото няма смисъл да са друго. Схемата – его ражда страх, страх ражда агресия, агресия ражда власт – няма нищо общо с любовта. Егото е камуфлажна форма на „аз“-а, която служи до 21-ата година, след което трябва да се унищожи, понеже няма общо с любовта. А животът без любов няма смисъл. Сатурновата дупка значи следното – ако си живял съвестно, ако ти е чисто на душата, при равносметката (защото се прави равносметка при Сатурн) няма угризения. И тогава нямаш проблеми преди рождения си ден, окей си. Сатурн е такъв фактор – любовта като време, като съвест, като отговорност, дълг, постоянство, дълбока оран, сериозно отношение към нещата. Сатурн е главният фактор за борба с изкушенията във всеки човек. Това е здравият скептицизъм. Ако обаче не си много наясно защо си жив, нито откъде идваш и накъде отиваш, като стигнеш до Сатурн, той просто не те търпи. Започва един вътрешен глас да те яде кой си ти, какво правиш, ставаш негативен спрямо себе си и вече си готов и за депресии, и т. н. Всичко опира до смисъла. Имаш ли смисъл, ти си добре. А най-големият смисъл е в любовта. Аз не съм видял влюбен човек, на когото да му е зле. Дори и иначе да е беден, болен и какъв ли не.

– Какво е асцендент?

– Изгрев на слънцето. Това е онази точка от еклиптиката, която се получава като проекция по следния начин – на земята в момента на раждането някъде има изгрев. Имате точка на раждането на земята. Значи имате две точки – мястото на раждане и мястото на изгрева. Свързвате ги с една права. Тази права пресича някъде еклиптиката. Където я пресече, е т. нар. асцендент. Тоест, изгревът, гледан от мястото на раждане, се нарича асцендент.

– По какъв начин той влияе на човек?

– Това е личността на човек. Изгревът на слънцето е вълшебно нещо. Във всички учения по земята, ритуали и практики, това се е уважавало много.

– Като казвате „личността на човека“, асцендентът звучи като по-важен от зодията?

– То няма такова нещо като зодия. Това е слънцето. Аз съм зодия „еди коя си“ значи „имам слънце в еди кой си знак“. Слънцето е „аз“-ът на човека, а асцендентът е земният „аз“ на човека. Между слънце и изгрев на слънце има огромна връзка – не може да се каже, че едното или другото е по-важно – анализът се прави свързано.

– Вярно ли е, че до 21 годишна възраст върху характера на човек влияе зодията, а след това – асцендентът?

– Не е вярно.

– А има ли такава закономерност като например – хората от зодия рак е добре да си търсят партньори от зодия скорпион или риби, но не и от овен и т. н.?

– Не. Когато при мен дойде човек и поиска съвет за личните си отношения с някого, аз първо го питам: „Обичаш ли го?“. Ако започне да се чуди какво да ми отговори, според мен е безсмислено. Какво ще правиш с този човек, ако не го обичаш, бизнес ли? Ще си правите сметки – аз ще ти дам това, ти на мен онова, но ако сметката ти излезе на червено – гледай си работата. Или ще правите семейство, защото не можеш сам да си купиш апартамент, кола, да имаш деца? И какво ще излезе от това? Ще се кръстите примерно „Илиеви“ ООД? Ако обичаш силно някого, независимо от зодията му, може да постигнеш всичко, ако ли не – отношенията ти с партньора се превръщат в крехко цвете, което лесно се прекършва.

Етикет: