Как се извършва прегледът на пчелните семейства?

4
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(11 гласа, оценка 4.55 от 5)

Пчелите не понасят нечистоплътността, мириса на пот, на чеснов лук и други неприятни и остри миризми. Тялото и дрехите на пчеларя трябва да бъдат чисти, а непосредствено преди, както и по време на самия преглед при запотяване лицето и ръцете да се измиват със сапун. Каишката на ръчния часовник запотява ръката и пчелите с настървение жилят на това място. За да не полепва клей по ръцете, те се намазват леко с олио.

Прегледът на пчелните семейства трябва да се извършва спокойно и внимателно, но същевременно бързо и сръчно. Сътресенията, резките движения и нервността на пчеларя дразнят пчелите. При невнимателна работа лесно може да бъде убита майката или да се смачкат пчели, при което миризмата на пчелната отрова раздразва пчелите и те повече жилят. Продължителните прегледи силно безпокоят пчелите и майката, вследствие на което те значително отслабват темпа на работата си за известно време след прегледа на пчелните семейства. Освен това при продължително държане на кошера отворен в хладно време лесно може да се простуди пилото, а при липса на паша бързо се предизвиква кражба. Ето защо, преди да започне прегледът, трябва да се приготвят и принесат всички необходими пособия и материали, за да не става нужда те да се търсят през време на самия преглед и той да се прекъсва и удължава.

При извършване на прегледа на пчелните семейства най-напред се пускат 2-3 кълба дим през входа на кошера и се чака около 1-2 минути, за да се насмучат пчелите с мед. След това се застава от тази страна, откъдето е преградната дъска, и се свалят покривът и възглавницата, които се поставят зад кошера, за да не се дезориентират пчелите, които се връщат. Открива се надрамъчната покривка и над рамките се пускат още 1-2 кълба дим, за да се отдръпнат пчелите надолу и да не пречат при хващането на рамките. При благоприятно за летеж време на пелите опитните и внимателни пчелари работят без лицева мрежа и с минимално подпушване.

За да се работи по-свободно в гнездото, преградната дъска се отдръпва или изважда, като пчелите от нея се смитат в кошера. Ако и майката е на нея, тя се пренася внимателно с чиста ръка или перо на другите рамки. При хващане с ръка майката се държи внимателно с палеца и показалеца за гръдния щит или крилцата, без да се притиска. В никакъв случай не бива да се хваща за коремчето, защото лесно може да се повреди яйценосният й апарат.

За да не се простуди пилото или предизвика кражба, последователно се откриват само рамките, които се преглеждат, като останалата непрегледана, както и прегледаната част на гнездото трябва да бъдат покрити с дъсчиците или с платна, от двете страни на които са приковани летвички, за да не се загъват от вятъра. Преди изваждането на рамките с рамкоповдигача се изстъргват натрупаният восък и клей по горните летвички и се събират в работното сандъче. Ако целият плодник е изпълнен с рамки, крайната се изважда и поставя временно в преносимото сандъче, като след прегледа се връща обратно в гнездото. Внимава се да не би на извадената рамка да се намира и майката. Ако тя е там, за по-голяма сигурност може да се прехвърли с перо или с чисти пръсти за крилцата на друга пита в гнездото. Добре е извадената рамка да е без пило, защото от стоенето извън гнездото пилото може да се простуди, в случай че не е добре покрито с пчели и не е запечатано.

Изваждането на рамките става, след като предварително се отлепят с рамкоповдигача. Хващат се с две ръце в краищата на горните летвички и внимателно се изтеглят нагоре, без да се допират до съседните пити и стените на кошера. Извадената рамка се държи отвесно над гнездото. При наклонено положение, ако в питата има пресен нектар, той може да накапе по кошера или по земята и да се предизвика кражба. Ако питата е новоизградена и пълна с мед или пило, тя може да се изкриви и скъса. Когато пък рамката се държи настрани от гнездото, падналите от нея млади пчели или майката могат да бъдат смачкани или да се загубят.

При преглеждането рамката се издига на височината на очите, като след преглеждането от едната страна се обръща от другата. При обръщането не трябва да се изменя отвесното положение на рамката. След преглеждането й тя се поставя внимателно обратно в гнездото на мястото на стоящата преди нея рамка. По-нататък прегледът продължава по същия начин със следващите рамки, при което, ако има нужда, се подпушва леко над рамките. Не бива да се дъха с уста силно в гнездото или срещу извадената пита, защото пчелите внезапно се стрелват върху лицето да жилят.

Когато някои рамки ще трябва да се изземат, пчелите от тях се смитат с четка в кошера, като се внимава за майката. Ако са без пило и с малко мед, питите се тръсват в кошера, за да изпадат пчелите. Предварително трябва добре да се провери да не е майката на тях, за да се пренесе на друга пита. Питите с открито пило не бива да се тръскат, защото от сътресението личинките и яйцата се изместват по стените на килийките и пчелите ги изхвърлят. Такива пити не трябва да се оставят да стоят продължително време навън от гнездото, изложени на вятър или на пряко нагряване от слънцето, защото млечицето около личинките се сгъстява и засъхва, поради което те не могат да се хранят и загиват.

След свършване на прегледа на пчелните семейства преградната дъска и изолационните материали се поставят в края, гнездото се покрива добре, поставя се възглавницата и кошерът се затваря. При първите признаци за поява на кражба между пчелните семейства прегледът се преустановява. Входовете на прегледаните и слабите пчелни семейства се стесняват силно и около тях се замазва с газ. Всички други пролуки по кошерите, през които се опитват да влязат пчелите крадци се запушват добре. Понякога се случва при прегледа на питата майката да хвръкне. В такъв случай прегледът трябва да се преустанови, но кошерът да не се затваря веднага напълно, за да може тя да се ориентира при завръщането си и да влезе през същото място.

При многокорпусните кошери прегледите на пчелните семейства са по-малко на брой и са опростени, понеже се манипулира с цели корпуси. При тях количеството на меда се установява чрез повдигане на корпуса, а количеството на пчелите – чрез поглеждане в горните и долните корпуси, без да се изваждат поотделно рамките. Разширяването и стесняването на обема на кошера също става с предварително комплектувани цели корпуси с изградени пити или восъчни основи.

След прегледа ръцете, четката, рамкоповдигачът и дъсчиците на пушалката се измиват със сапун, прах за пране или смес от 70%-ов спирт и амоняк. При съмнение за болести след прегледа на съответното семейство ръцете и пособията се промиват с 3%-ов воден разтвор на хлоренол или на карболова киселина, каквито винаги трябва да има в пчелина.

При прегледите на пчелните семейства пчеларят носи със себе си и пчеларски бележник и непосредствено след или по време на работа с всяко семейство нанася на съответната страница данните.