Какви пособия са необходими за прегледите на пчелните семейства?

3
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(8 гласа, оценка 3.63 от 5)

При извършване на прегледите на пчелните семейства са необходими пушалка, було, рамкоповдигач, пчеларски четки, работно сандъче и преносимо сандъче.

Пушалка 

Пушалката е необходима за подпушване на пчелите с дим, при което те се насмукват с мед и стават по-спокойни. Напълнената медова гушка не им позволява да прегъват лесно коремчето си, за да жилят, благодарение на което прегледът значително се улеснява. В металния цилиндър на пушалката се зареждат и запалват материали, които горят без пламък и дават много дим: гнило дърво, сух мъх или говежди тор, парцали от бракувани памучни надрамъчни покривки, насмолени с пчелен клей, и пр. Горивните материали трябва да бъдат сухи, защото ако са влажни, водните пари се охлаждат от похлупака на пушалката и от нея се стичат „черни капки“, които замърсяват рамките и пчелите.

Пушалката трябва да се почиства добре от полепналите сажди и да се пази на сухо място. Освен чрез ръчно духане има и автоматични вентилаторни пушалки, които се задвижват от навита пружина или електрическа батерия.

Було  

Булото предпазва лицето и главата на пчеларя от ужилваме. Мрежите може да са телени или от черен тюл.

Рамкоповдигач 

Рамкоповдигачът служи,за по-лесно отлепване на рамките, когато те са съединени с восъчен градеж за съседните рамки или пък са заклеени за фалцовете на кошера.

Пчеларски четки

Пчеларските четки има с по-мек и по-твърд косъм. По-меките четки се използват за смитане на пчелите от питите, когато последните се отнемат от кошера. Ако през време на работа четката се зацапа с мед, тя трябва непременно да се измие, защото в противен случай пчелите полепват по нея и много се дразнят. Вместо четка за смитане на пчелите може да се използва чисто птиче крило.

По-твърдите пчеларски четки служат за почистване дъната на кошерите при пролетния преглед.

Работно сандъче 

Работното сандъче има обикновено 3 отделения, в които се поместват пособия, необходими при прегледа и горивните материали за пушалката. В него се събират и всички восъчни отпадъци и пчелния клей, добити при почистването на кошерите.

Преносимо сандъче 

Преносимото пчеларско сандъче е необходимо при прегледа, когато ще се приберат или ще се изваждат пити от кошерите. В него се запазват питите с мед от пчели-крадци, а пилото – от простудяване. Преносимото пчеларско сандъче се прави от лек материал – тънки дъски или шперплат, като обикновено събира шест рамки и отгоре се затваря с капак на панти.

При по-големите пчелини, когато се налага прегледът да се извърши в топло безберитбено време, за да не се настървят пчелите към кражба, кошерът се изолира с подвижна палатка от рамки с обтегнат на тях тензух или тънка мрежа. Палатката е с размери: дължина 2, ширина 1,5 и височина 2 м и има замрежена врата.

При прегледите на пчелните семейства пчеларят трябва да бъде облечен в светли горни дрехи от гладка материя. От тъмните и влакнести дрехи пчелите се дразнят. Подходяща дреха за тази цел е престилка или работен комбинезон от док с бял или жълт цвят, ръкавите и крачолите на който се пристягат с ластик, за да не влизат пчели в тях по време на преглед.