Съкратиха наполовина срока за последваща регистрация в бюрата по труда

3
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

1.07.2010 14:24 (последна актуализация 16.10.2010 16:39)

Санкциониращият срок, в който лица имат право на следваща регистрация в дирекция Бюро по труда, беше намален от 12 на 6 месеца. Това стана с приемането на първо четене на промените в Закона за насърчаване на заетостта.

Депутатите решиха още да се удължи от 6 на 9 месеца срокът на стажуване на младежите, завършили през последните 24 месеца професионално обучение и без трудов стаж по специалността при работодател.

Създава се възможност за предоставяне на суми за работодатели, наели на работа за период до 12 месеца на т. нар. „зелени работни места” безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация в дирекциите Бюро по труда от 6 месеца.

Работодателите от публичната администрация вече ще са задължени да обявяват в Агенцията по заетостта свободните работни места, а частните посредници – информация за обявените при тях свободни работни места.

Увеличава се размерът на глобите от – 1 000 лв. до 2 500 лв., а при повторно нарушение – от 2 500 лв. до 5 000 лв., за физическите и юридическите лица, извършващи посредническа дейност и услуги в нарушение на изискванията за осъществяване на дейността. Въвежда се санкция за работодател, наел по трудово правоотношение чужденец без регистрация в Агенцията по заетостта, както и санкция за самите чужденци, които извършват трудова дейност без регистрация.