Цветето на лъва

1
Добави коментар
shimpa
shimpa

Леонтицето (Leontice) е получило своето име благодарение на сходството си на листата с отпечатъка от лъвската лапа (в превод от гръцки leon означава лъв).  Всички представители на рода са клубенови ефемероиди, които цъфтят в ранна пролет и губят цялата си надземна част в началото на лятото. Представляват многогодишни тревисти растения с височина 30-50 см с топчести клубени с диаметър от 6 до 15 см, които се разполагат дълбоко в почвата, от която излизат тънки придатъчни корени. Съцветието е жълто и четковидно.

Леонтице смирновии (L. smirnowii) се среща в природата по поляните в предпланинския пояс. Растението е особено красиво през ранна пролет, когато се появяват съцветията му. Постепенно цветоносите се разтварят и по време на цъфтежа достигат до 30-40 см височина. Листата са сиво-зелени. Плодът е топчеста кутийка с не много едри тъмнокафяви семена.

В градината леонтицето може да расте не само на добре осветени места, но и под листопадните дървета, където през пролетта има достатъчно  светлина, а през лятото сянката вече не  е проблем. Почвата задължително трябва да бъде водопроницаема – леонтицето не понася застояването на вода, тъй като клубените могат да загният от това. Можете да пресаждате растението през лятото, когато то се намира в състояние на покой.

В цветарството леотицето може да се види само в колекциите на запалените цветари. Това се обяснява с факта, че тези растения се размножават основно чрез семена, които трябва да се засяват веднага след събирането им или да се съхраняват във влажен мъх, иначе те бързо изсъхват и губят кълняемост. Семената се нуждаят от студен период, за да покълнат, затова те трябва да се засеят навън. Младите растения ще цъфнат едва на 6-7-та година, така че трябва да сте търпеливи. В културното цветоводство леотицето може да се размножи и чрез делене на клубените на 2-3 части.

Леотице смирновии, за разлика от другите представители на рода, може да се използва в сенчести лехи в съчетание с други сенкоустойчиви ранни цветя  – иглики, незабравки, кокичета и др.

Леотицето се явява и лекарствено растение, препаратите от което се използват за повишаване на апетита и подобряване на храносмилането.

Източник:  Вестник за градината