Web, SEO, IT блог

21
Добави коментар
littleclown
littleclown

Всички вие, които извършвате услуги в IT сферата – за вас става дума. И тази тема е стара. И по тази тема е изписано много, но няма как да я изтърва. Много от вас са още млади, нямат поръчки или имат, но рядко и като ги намери някой се радват като малки деца. Казват каквато и да е сума, без много да мислят, но такава, че със сигурност потенциалния клиент да се навие.

Говоря за правене на сайтове, оптимизация, създаване на приложен софтуер (каквото и да значи това), поддръжка и т.н. В България специалистите винаги са преебани – независимо в коя сфера работят те са слабоплатени, претоварени, често се занимават с неща, които изобщо не са им на сърце или не им влизат в работата. „Че кой, освен програмиста да пратим, за кафе.“ „От къде на къде системния администратор няма да вдига телефона – нали и той работи тук!“ Лудницата е пълна – парите са малко, но хората си мислят че нямат избор и приемат и търпят и правят всичко, за един допълнителен лев. Разбира се има и хора, които работят за добри пари, но у нас те не са много.

Гледам обява за правяч на сандвичи с чиста заплата 600 лева. Хайде сега сетете се, на колко от вас заплатата ви се върти около тази сума… точно така. Шофьори, работници в склад, строителни работници, плочкаджии, бояджии, таксиджии – те всички взимат повече! Не защото са лоши хора, а защото си знаят интереса. Да не говорим, че пак не им стигат.

IT сферата е сравнително нова в България и специалистите са ни нови – да не говорим, че са и малко. При хората, които работят на поръчки, било то от вкъщи или организирани във фирма, нещата са още по-трагични. Вчера някой ми вкара оферта да SEO оптимизирам сайт, свързан с хотели на английски език, ама ако може до 150 лева… МОЛЯ??? Пича се занимава с хотели и резервации, но над 150 лева за оптимизация не дава.

Това е защото така сме ги възпитали – огромно количество ученици и друга сган вкарват оферти с цени в пъти по-ниски от реалните, без да е ясно какво изобщо могат да свършат и обикновеният, традиционно тъп потребител вижда 150, 100, 50, 500 лева и е ясно какво избира – той си мисли че зад всички тези суми се предлага една и съща съмнителна услуга – та той и без това нищо не отбира от компютри.

Та мисълта ми е – пичове стягайте се! Обикновено работим за хора с частен бизнес, които отдавна не са толкова гладни на колкото се правят. Трудът ни е крайно специализиран и на който това не му отърва – да си върши работата сам. Всеки лев даден в тази насока обикновено се избива десетки пъти – това тряба да го разберат. Никой не обича да работи за без пари. Пък и не е хитро :).