Ешолция

5
Добави коментар
maritime
maritime

Калифорнийски мак грее до първи студове.

Ешолцията се самозасява без проблеми, цветовете й са с работно време. Ешолцията, която е известна още като калифорнийски мак, е разпространена в тихоокеанските региони на Северна Америка. Родът включва около 12 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения, от които най-голямо разпространение са получили два.

Калифорнийският мак е едногодишно растение с височина до 55 см с изправено стъбло и красиви сивозелени ажурни листа, покрити с восъчен налеп. Единичните цветове са с чашовидна форма с диаметър от 5 до 8 см. Цъфти в бяло, кремаво, оранжево и червено. Цъфтенето е обилно и продължава чак до застудяването. Като недостатък може да се изтъкне, че в мрачно време цветовете се затварят, освен това те си имат „работно време“ и се отварят от 10 до 18 часа. Ешолцията не е претенциозна към почви. Успешно расте и се развива даже и на сухи и песъчливи почви. Семената се засяват през пролетта и есента. При есенния посев цъфтенето настъпва по-рано и цъфтежът е обилен.  Посевите се правят на разстояние от 15-20 см. Особено ценен е обилният цъфтеж и красивата синя окраска на листата. Възможно е  колкото семена се изпуснат от растението, почти всичките да се самозасадят на едно и също място. Тревистата ешолция също  произхожда  от  Калифорния и е сравнително по-малко разпространена. Едногодишен вид с височина 15 до 20 см. Представлява по-плътен храст с кожести листа. Бледожълтите цветовете са по-малки, с височина 3 см в диаметър. Цъфти в средата на лятото. Семената престояват в почвата и през есента или ранната пролет се изнасят на постоянно място. Посевите се правят на разстояние 15 -20 см. Използва се предимно за скални кътове и цветни бордюри.

Сортове:Голден глори е доста разпространен сорт ешолция с прости, но доста изящни цветове, обагрени в ярко златисто с голямо оранжево петно в центъра и с много нежни венчелистчета. Кроцеята например се отличава с доста по-тъмните си шафронно-оранжеви цветове. Белият сорт – Алба, е доста кичест. Розеа е с бяло-розова окраска. Мандрина е с много крупни и кичести цветове, обагрени в тъмнооранжево отвътре и преливащи до тъмночервено по края. Оранж кинг е с кичести оранжеви цветове. Теодор е обагрен в жълто, но с лек златист оттенък. Карминкенинг е с гофрирани кичести карминеночервени цветове.