Диета според кръвната група

22
Добави коментар

Знаем ли коя кръвна група сме? А знаем ли как да се храним, така че да задоволяваме изискванията на нашите кръвни телца? Теорията за храненето според кръвната група разкрива нов аспект в оформянето на индивидуалните диети в днешно време.

В началото на миналия век при хората биват дефинирани четири вида кръвни групи – 0, А, Б и АБ. Това откритие е на база веществата, присъстващи в оформянето на клетъчната мембрана (въглеводороди и протеини), антителата в кръвта (анти-A, анти-Б и други) и резусфакторът Rh. Наличието или отсъствието на антителата определя кръвната ни група, а резусфакторът – дали тя е положителна или отрицателна. Освен основните антитела  анти-A и анти-Б, съществуват и десетки други, които предпазват организма ни от редица заболявания.

Доскоро информацията относно кръвната група на индивида се смяташе за важна до толкова, че да се ограничава в случаите на преливане на кръв. Известно е, че този, на когото бива преливана, не може да приеме кръв, която съдържа антитела, различни от наличните в собствената му кръв. Кръвна група А съдържа анти-Б антитела , кръвна група Б – съответно анти-А; АБ групата съдържа и двата вида, а 0-вата група – нито един от двата.

Оказва се обаче, че нашият организъм, в зависимост от кръвната ни група, е капризен и по отношение на храната, която приемаме. Тези 4 основни групи са се образували вследствие на хилядолетната еволюция на човека и неговите хранителни навици като цяло.

Кръвна група 0

Кръвна група 0 е тази, която са притежавали първите хора, появили се на Земята. В зората на своя преход към цивилизованото общество нашите прадеди са били предимно ловци, хранещи се с месото на убития дивеч. Поради това и организмът им е бил пригоден към меню, изобилстващо от мазнини и протеини. В наше време това е най-разпространената кръвна група – над 40% от населението на Земята. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система и за тях не е проблем консумацията най-вече на по-бавно смилаемите като цяло месни продукти. Освен ловът, друг начин на прехрана е било събирачеството – на множеството плодове, които природата винаги е дарявала в полза на човека. Следователно в менюто на хората от тази група би било добре да присъства достатъчно количество месо от всякакъв вид, както и разнообразие от плодове. Яйцата също биха било от полза в малко по-ограничен брой. Сиренето, зеленчуците, зърнените и бобовите култури са все храни, които са били непознати за древния човек и следователно никоя от тях не е от особена полза за хората с кръвна група 0.

Периодът между 25000 до 15000 г. пр.Хр е белязан от все по-големия недостиг на дивеч за хората. Именно това ги принуждава да търсят алтернативен начин за изхранване, а такъв се оказва отглеждането на множество и разнообразни земеделски култури. Вследствие на промените в поеманите хранителни вещества се появява и следващата кръвна група – група А.

Кръвна група А

Носителите на тази група са наследници на първите фермери и създатели на най-древните човешки цивилизации, хранещи се със зърнени и бобови култури, зеленчуци, риба. Тъкмо тези храни трябва да бъдат и днес в тяхното основно меню. Разбира се, пълнозърнестите продукти тук са с предимство пред бялото брашно например. Месото трябва да е предимно от риба, морски продукти или птиче. Препоръчителни са соевите продукти, по-ограничена трябва да е консумацията на млечни продукти и яйца (изключение прави киселото мляко).

Кръвна група Б

Кръвната рупа Б се е сформирала 15000 – 10000 г. пр.Хр. Тя носи белезите на тогавашния начин на живот, свързан с постоянните преселения от едно място на друго. Народите, търсещи по-добър живот постоянно местели своите биваци, а заедно с тях и множеството си домашни животни и добитък. Именно чрез него те набавяли необходимите си хранителни вещества. Без проблем хората с Б кръвна група усвояват почти всички млечни продукти и яйца. Единственото месо, което не се препоръчва – това е пилешкото. Рибата също не е проблем, с изключение на тлъстите риби и мекотелите, които би следвало да се ограничават в дадена степен. От зърнените храни са препоръчителни ориза във всичките му форми, бялото брашно и грахама. Царевицата не се препоръчва, както и някои бобови култури. Плодовете и зеленчуците почти не са проблемни.

Кръвна група АБ

Хората с кръвна група АБ са се появили едва преди 1000-1500 години. Те носят в себе си и двата типа антигени. Смята се, че са следствие на еволюцията и един вид преход към нова кръвна група. За тях идеална е балансираната диета с преобладаващ вегетариански характер. Ограничените количества месо, млечни продукти и яйца не са проблем. По-мазните храни, разбира се, трябва да се избягват. Също проблемни за някои хора биха били царевицата и пшеницата.

Проучванията около кръвните групи и подходящите за всяка от тях храни все още не са на такова равнище, че да може категорично да се определи кои храни са 100% полезни или вредни за дадения индивид, но все пак ни дават насока най-малкото да експериментираме. Ограничаването в дадена степен на някои от постоянните продукти в нашето меню може да се окаже ключът към решаването на много от здравословните ни проблеми. Независимо от коя кръвна група сме, начините за набавяне на протеини, мазнини и въглехидрати са много. Алтернатива на говеждото или птичето месо е рибата, която е доста по-полезна; млечните продукти могат да се заместват със соеви такива, зърнените и бобовите култури можем да заменим с ориз или картофи, които са не по-малко ценни източници на въглехидрати.

Засега може да се надяваме, че новите открития в областта на храненето според кръвната група ще донесат на всички ни положителни новини за това коя точно е идеалната храна за всеки от нас и нашите бъдещи здравословни хранителни навици.

 

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.