Как се развива плодът?

4
Добави коментар
sofito7
sofito7

Всеки месец настъпват уникални промени в растежа и развитието на вашето дете. Направете едно пътешествие през цялата продължителност на бременността и станете свидетел на уникалния процес на превръщането ни в хора.

 

Бременността е едно невероятно пътуване по пътя към живота. Често, ние казваме за нея, че продължава 9 месеца, всъщност обаче, бременността се измерва в седмици. Тя продължава 40 седмици или 266 дни от зачеването. Всеки месец настъпват уникални промени в растежа и развитието на вашето дете. Направете едно пътешествие през цялата продължителност на бременността и станете свидетел на уникалния процес на превръщането ни в хора.

Първи месец на бременността

Забременяването се предшества от овулацията – това е момента от месечния ви цикъл, когато от един от яйчниците ви се отделя зряла и готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията, при нормален 24 дневен цикъл (времето от едната до другата менструация) е на около 14-я ден. Тя попада в тръбата и постепенно достига до матката. Оплождането на тази очакваща яйцеклетка е възможно до 24 часа от отделянето й. Ако се осъществи оплождане от сперматозоид, то става именно още в маточната тръба.

След оплождането, сперматозоида навлиза в яйцеклетката, като опашката му остава навън. Яйцеклетката вече е оплодена. Тя пътува още 7-10 дни докато достигне до матката, където намира подходящо място и потъва в нейната мека, кръвоснабдена и богата на хранителни вещества лигавица. В този момент вашето бебе се нарича бластоциста.

Размер – 0.1- 0.2 мм.

До края на 4 седмица от бременността се оформят хороидалните вили.Храненето се осъществява от жълтъчното мехурче.

Вече може да започнат да се появяват първите признаци на бременността.

Втория месец от бременността

Този месец е от ключово значение за развитието на плода. Развитието на вашето бебе преминава от купчина клетки, през мехурче и се превръща в ембрион. Рано през този месец сърцето на бебето ви започва да бие. Първо то бие бавно, след това по-бързо, а по-късно през бременността отново ще се забави.

В началото на този месец e трудно да се определи чрез ултразвук, къде е главата на плода и къде са краката му. След края на този месец това става по-лесно, като се виждат и горните и долните му крайници. Виждат се също зачатъка на черния му дроб, панкреаса, белите дробове и стомаха. През този месец няма да могат да ви кажат пола на бебето, освен ако не направите генетично изследване.

Размер – 8-11 мм.

Ултразвук- в края на месеца винаги се виждат движенията на сърцето. Още не могат да се преброят пръстчетата на ръцете и краката, но се виждат, че са там.

Трети месец на бременността

През този месец от бременността, костите на бебето ви започват да стават по-твърди. Бебето вече се движи от време на време, но вие все още не можете да почувствате тези движения. Очите на бебето ви са големи и отворени. По-късно ще се оформят клепачите им. Виждат се и ушните миди.

Външните полови органи започват да се оформят, въпреки, че все още е много трудно да се определи пола на детето без генетично изследване. Вашето бебе постепенно се навлиза от ембрионалния във феталния период и вече се нарича плод. Сега той или тя, загубват и малката опашка, характерен белег на нашите предци от животинския свят.

Главата на бебето ви е най-голямата по размер част от неговото тяло. Тя е около половината от размера на останалата част на тялото. В този момент, структурите на мозъка са близки до тези по време на раждането.

Тегло- плода ви тежи около 14 грама и е около 7-8 см. дължина. В края на третия месец вие и вашият лекар ще чуете как работи сърцето на бебчето с доплерово изследване.

Четвърти месец на бременността

Плацентата е оформена и поема продукцията на хормоните, необходими за да се поддържа бременността, както и храненето на ембриона. Освен това бебето ви вече произвежда инсулин за тялото си, от който ако сте диабетичка се възползвате и вие. То произвежда и жлъчен сок. Бебето ви дори уринира в малки количества на всеки 45 минути, свободно в амниотичната течност, в която то плува. Сърцето на бебето ви изпомпва над 6 литра кръв на ден, като в края на бременността те ще нараснат до 75 литра за 24 часа. Зародишите на всички зъбки са се формирали и детето дори има малко от бъдещата си коса върху скалпа.

Размери и тегло – около 16 см. дължина и 85 грама. Полът може да се определи с ултразвуково изследване. Не бива обаче да се приема напълно определения през този месец пол, тъй като често се бърка.

Пети месец на бременността.

През този месец се оформят възглавничките на пръстите, както и уникалните си пръстови отпечатъци. Формират се зародишите на постоянните му зъби, под вече образуваните млечни зъбки. Ако бебето ви е момиче, в яйчниците й вече започват да се развиват бъдещите й яйцеклетки. Полът обикновено може да се определи с ултразвуково изследване, макар и точността все още да варира.

Движенията на бебето ви вече са по- очевидни. Дори силните шумове, могат да го карат да „подскача“ в утробата ви. Все още е твърде неестествено и трудно за вас да усещате движенията на бебето ви освен ако това не е първата ви бременност. Ако не сте първескиня, вече ще можете да разпознавате кога бебето ви спи и кога е будно.

Плода вече е покрит от фини косъмчета, наречени лануго и може да започне да се образува подобна на лосион за тяло субстанция, наречена верникс, която покрива цялото му тяло.

Теглото сега е около 284 грама, а дължината на телцето му е около 25 см.

Шести месец от бременността

В този период се оформят веждите и ланугото става по-тъмно на цвят. Детето ви се движи все повече и „вдишва“ от амниотичната течност, което ще продължи през цялата бременност. Периодичните контракциите, които вие може или не да усещате изобщо, не притесняват вашето бебе. Разположението му в матката може да се променя непрекъснато, тъй като то плува и се движи в пространството от амниотичната течност.

През този месец плода натрупва т.нар. кафява мастна тъкан. Тя е необходима за регулацията на температурата на тялото до момента на раждането.

Той или тя тежи около 595 грама и е 30 см на дължина. Някои бебета се раждат преждевременно. Те имат шанс да оцелеят, което зависи от множество фактори.

Седми месец от бременността

Бебешките движения в този етап от бременността варират от силни ритници до по-малки движения, тъй като мястото му става тясно. Ритането е автоматично при бебетата и изглежда, те много се забавляват да го правят.

Вашето бебе може да усети светлината и тъмнината в матката. Това също има значение за дневния му режим вътре във вас. Бебето добре чува ударите на сърцето ви, движенията и шумовете при храносмилането ви. Също така добре му е познат вашия глас, както и гласа на останалите ви близки. Представете си, какво можете да чуете в плувен басейн?

Миглите на бебето ви растат, както и подкожната мастна тъкан. Ако имате момче, неговите тестиси вероятно ще започнат да се спускат от корема към тестикулната торбичка.

Дължината на бебето ви е около 35 см., а теглото му около 1 килограм! Бебе родено през този месец, има сравнително добри шансове да преживее, благодарение на съвременните медицински грижи.

Осми месец от бременността

Вашето бебе се подготвя да се ражда. Всеки ден повече прекаран в матката спестява на детето ви два дни болничен престой след раждането му. Производството на червени кръвни клетки изцяло е от костния мозък на плода. То продължава да уринира ежедневно в амниотичното пространство около половин литър на ден. Зениците на бебето вече могат да се свиват и разширяват според светлината. Бебето само решава, кога да е със затворени и кога с отворени очи. Ноктите вече достигат до върха на пръстите, а при някои бебета при раждането ноктите са доста дълги. Възможно е, също така косата на бебето ви да е доста дълга, както и да липсва напълно. И в двата случая това е напълно нормално.

Теглото започва бързо да нараства, като тялото се състои предимно от мастна и мускулна тъкан, до последния месец, когато достига 1,7 килограма и 40 см дължина на тялото.

Девети месец от бременността

Органите на детето ви вече са напълно оформени. Сега е периода на последни промени, преди самостоятелния живот. В белите дробове например, настъпва последна подготовка за дишането, като се образува сърфактант. Той постила алвеолите, в които въздуха влиза в контакт с кръвта. Ако няма от това вещество, алвеолите остават затворени, детето не може да диша, което е опасно за живота му.

Бъбреците на детето ви произвеждат голямо количество урина всеки ден, което поддържа обема на амниотичната течност.

Докато вашето бебе досега е наддавало много бързо, през последните 3 седмици от бременността, нарастването на теглото драстично намалява. Нормалното средно тегло при раждане е 3.300 кг. , а дължината на тялото 50-52 см.

Датата на термина ви е приблизително времето на което детето може да се роди. Повечето от децата се раждат в интервал от две седмици преди датата, до две седмици след нея.

Ако сте бъдеща майка успех и леко раждане!