Абе, къде е Снежанка?

1
Добави коментар
vesti
vesti

В приказките всичко е красиво. Снежанка среща принца, ловецът спасява Червената шапчица от вълка… Но какво става после, детските книжки мълчат.

А нали все пак въпросните принцове и принцеси са хора. И животът не свършва с „три дни яли, пили и се веселили“.

Канадската художничка и фотографка Дина Голдщайн е „написала“ продължението на някои от най-популярните приказки на света. Според нея щастливата финална сцена рязко завива към битовата несрета на падналите принцеси.

Така се казва и „фотосесията“ й – Fallen Princesses, в която прочутите приказни красавици нагазват здраво в живота на простосмъртните.

Край Снежанка вече не щъкат обичливите и услужливи седем джуджета. Принцът се налива с бира и гледа спорт по телевизията. А след победата на доброто над злото и триумфа на любовта, Снежанка дундурка бебета и с тъга си спомня миналото, в което не е ставало дума за социална справедливост и равенство на половете.

Самотна без трите мечета е и Златокоска. Обикновеното селско девойче попадна в кралското семейство – във финалната сцена на приказката, а сега дави стреса с двойно уиски, притисната от жестоката истина, която върлува отвъд стените на двореца.

С възрастта Красавицата все повече заприличва на Чудовището. След 35-те си години тя вече е в лапите не на добрия и влюбен звяр, а на пластичните хирурзи.

Лейла пък, горката, дори е изгубила приказните пещери, из които върлуваше Аладин. Няма го и дворецът, в който се радваха на любовта си. Багдад вече е територия на съюзните сили и американските освободители, а златната лампа вероятно е в ръцете на могъщ колекционер.

Червената Шапчица пък е жертва на нездравословното хранене. Като всяка редова тийнейджърка и тя има проблеми с наднорменото тегло. И как иначе, като Мак Доналдс вече е единственият, който меси банички за милата й баба.

Спящата красавица, навикналата да подремва, явно се е върнала към старите си навици. Принцът така и няма да дочака пробуждането й, а последните си дни ще изкара в старчески дом – надявайки се до последно, че тя ще отвори очи, дори да не го познае.

След като принесе опашката си в жертва на любовта, Малката русалка се налага да заработва за прехраната си в градския аквариум.

Рапунцел, по чиито дълги златни плитки се изкачи принцът, за да я спаси от кулата на злата магьосница, е изгубила косата си след химеотерапия – ракът може да порази дори принцесите.

Капризната принцеса, която усеща грахово зрънце, скрито и под 10 матрака, може да се озове с всичките си прищевки направо на сметището. Очевидно във времена на криза никой не я иска с неутолимо завишените й критерии за съпруг и спално обзавеждане.

Такива, според Дина Голдщайн, биха били истинските истоpии на приказните героини. Животът извън фантазиите може да бъде безпощаден…

< Предишна

 

Следваща >