ИНТЕРИОРЕН И ЕКСТЕРИОРЕН ПРОЕКТ НА КЪЩА

4
Добави коментар
lili757
lili757

За всеки от вас, който е решил да се сдобие със селски имот, ето съветите на арх. Искра В. Щетинска за интериора и екстериора на селската къща:

Ако сте си закупили стара селска къща и искате да я реновирате, и да я направите своята „единствена- неповторима къща” –  развихрете фантазията си и не се безпокойте, че експериментът Ви може да е несполучлив. Обърнете се към природата и се вслушайте в нея. Тя ще Ви подскаже много идеи. И не забравяйте, че в едно селце не вървят месингови парапети, балюстради, всякакви стилове капители и претенциозни градски детайли. Там обикновено ромоли вода, дървото е навсякъде и то по възможност необработено до съвършенство. Камъкът е изгладен от водите на реката , а не е цепен „четвъртосван”и измъчван. Старите хора казват да не се „гняви” материала. А да потърсиш в него първичното. Тогава си даваш сметка, че нямаш нужда от особенни претенции, а от свобода. И ако човек като мен никога не е живял на село, изведнъж разбира каква радост е да  си изплете сам килимите, да си направи стълба ”Небесна дъга, да си нарисува подове  или някоя стара врата с цветя и орнаменти, или да изрисува входната врата с цъфнало дръвче за Великден . Да си направи плетени пана за прозорци в хармония с цветята в двора.

На двора да си направи водна каскада от клони и турски керемиди, или шезлонг от пръти. И плашилото  може да е нестандартно.

Толкова „хрумки” могат да се реализират докато си почива човек от нелеката ни професия. Така човек се зарежда с оптимизъм и осъзнава какво е свобода и хармония с природата .

Снимките са на къща в с. Сопот.

Проект :  арх. Искра В. Щетинска.

гр. София, ЕТ „Селект – Консулт”

 тел : 871 37 74, GSM 0885790354

e – mail [email protected]

[smartads]