Невен (Calendula officinalis)

2
Добави коментар
Sissy
Sissy

Добър мехлем за рани. Като билка се използват цветните кошнички на невена. Той подпомага възстановяването на тъканите и заздравяването на рани. За рани се приготвя под формата на мехлем. Той се прилага при различни кожни заболявания – от кожни язви до екзема, варикозни вени, изгаряния, хемороиди… Под формата на чай има успокоително действие върху спазми на стомаха и червата, има противовъзпалителен ефект, кръвоспиращо и астрингентно действие – уплътнява тъканите, прави ги по- устойчиви, намалява секрециите, действа антисептично. Стимулира отделянето на жлъчка. Установено е и антивирусно действие. Чаят от невен се пие при язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит, хепатит, възпаление на жлъчните пътища. Ефектът на невена е благоприятен и при менструални нарувения.
Чай от невен :
Две чаени лъжички от изсушената билка се варят в две чаши вода, оставят се да престоят 10 – 15 минути. Пие се три пъти на ден, преди ядене.
Мехлем :
Четири шепи кошнички от невен се нарязват на дребно. Полвин килограм мас се загрява. В нея се прибавя нарязаният невен. Пържи се малко, разбърква се и се сваля от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои един ден. На другия ден сместа леко се притопля за да се филтрира през ленена кърпа и се разлива в предварително подготвени чисти кутийки.