Какво е необходимо да знаем при избора на уеб базирана система за е-мейл маркетинг?

2
Добави коментар
ivelina.atanasova
ivelina.atanasova

Предстои да интегрирате е-мейл маркетинга в цялостната комуникация с клиентите и ви е необходима уеб базирана, професионална система за изпращане и измерване на резултатите от кампаниите?

Ето някой полезни съвети, които ще Ви помогнат в избора:

1.Използвате кирилица?

Уверете се, че е-мейл маркетинг системата позволява писането на кирилица.  Често при изработката на темплейта се вижда, че кирилицата работи, но след изпращането , при изобразяването на съобщението се получават йероглифи.  Тествайте изобразяването на кирилица на самото съобщение и  заглавието (subject line).

2. Бази данни

При повечето уеб базирани системи импортирането е лесно и става или директно от Еxcel или от txt файл. Ако имате база само с е-мейли импорта няма да е проблем, но се уверете, че системата импортира коректно и база данни съдържа повече полета като: име, фамилия, позиция и длъжност на вашите контакти (особено ако те са на кирилица ).

3. Изработка на е-мейл темплейти и бюлетини

Голяма част от уеб базираните системи предлагат възможността да се възползвате от безплатни  готови темплейти, които да преработите или да направите собствени такива.  Много е важно  WISWIG редактора, с който правите темплейтите да е лесен и удобен за употреба и да има възможността да виждате и HTML кода на съобщението.

WISWIG редактор е система, при която корекциите по файла се виждат в момента, в който се правят. Пример за WISWIG редактор са Microsoft Word, Microsoft FrontPage, OpenOffice, Adobe Dreamweaver.

4. Цена на системите за е-мейл маркетинг кампании

Различните системи имат различни цени на абонаментен принцип, които се базират на 2 подхода:

Цена базирана на брой контакти  (броя уникални е-мейл адреси),  до които може да се изпращат определен брой или безкрайно много кампании месечно.  Този вид абонамент е подходящ, ако имате сравнително малки, различни бази от контакти и искате да изпращате регулярни съобщения (например бюлетини )  1 път седмично.
Цена базирана на броя е-мейл съобщения, които ще изпратите за месец – подходящо за нерегулярни кампании с цел оферти и промоции на продукти или услуги.

5. Статистики

За да аналзирате добре ефективността от е-мейл кампании е необходимо да измерите резултати. Уверете се, че системата, която искате да използвате следи показателите:

изпратени е-мейли,
доставени и отворени е-мейли,
кликове върху линковете в е-мейла,
отхвърлени съобщения и причините поради които са отхвърлени – засечени като спам, несъществуващи потребители и домейни и др.

Някои от системите предлагат и интегриране на кампаниите с Google Analytics, което дава още повече възможности за анализ на резултатите.

6. Персонализация на е-мейл кампанията

Персонализацията на писмата води до добри резултати. Получателите ще мислят, че писмото, което са получили е писано лично от вас за тях и е възможно да отделят повече внимание на съдържанието.

Персонализацията трябва да бъде възможна както на различни места в съдържанието, така и в заглавието (Subject line).

7. Обработка на контактите.

Създаването на различни листи и прехвърлянето на контакти по различни критерии към тях ще ви даде възможността да таргетирате вашите кампании. Важна функция е как системата обработва и контактите, които се отписват (unsubscribe).

8. Форми за регистрация.

Проверете дали системата, която ще използвате има възможността за създаване на регистрационни форми, които може да интегрирате във вашия уеб сайт и чрез които, посетителите на сайта се записват за да получават е-мейли от вас.

Две доказано добри, евтини платформи, които може да използвате при създаването и провеждането на е-мейл кампания:

Многофункционална, лесна и евтина за използване е-мейл маркетинг система.

Плюсове:Добър WISWIG редактор, Възможност за изпращане на голям обем е-мейли по различни кампании. Бързо изпълнение на кампанията. Отлични статистики на кампаниите. Лесно импортиране и обработване на контакти. Добър показател на доставяне на изпратените е-мейли. Възможност за създаване на форми и интегрирането им в сайтове.

Минуси: Към момента не е възможно да се качват бази данни с различни полета на кирилица, което обезмисля персонализацията. Използването на кирилица в заглавието (subject line) е до 50 символа.

Многофункционална система подходяща за персонализирани кампании.

Плюсове: Добър WISWIG редактор, Възможност за изпращане на голям обем е-мейли по различни кампании. Добри статистики на кампаниите. Лесно импортиране и обработване на контакти. Добър показател на доставяне на изпратените е-мейли. Възможност за създаване на форми и интегрирането в сайтове. Перфектна персонализация навсякъде в е-мейл съобщението.  Възможност за създаване на autoresponders – предварително генерирани съобщения, които се изпращат на записалите се във вашите листи.

Минуси: По-мудна за настройване и пускане на кампании. Някои от кампаниите се изпълняват със забавяне, което е проблем когато трябва да се пускат съобщения в точно определени часове.

Следва: Tips& Tricks в е-мейл маркетинга
Автор на статията е Иво Николов, който я предостави и написа специално за читателите на markbit.net. Благодаря ти, Иво!

Иво Николов е Marketing & Operations Manager  в Интер Контакт България ЕООД, организатори на семинарите на Дрейтън Бърд и Майкъл Лийндер в България. С квалификация по директен маркетинг от EADIM 2009г. ( Европейската Академия по Директен и Интерактивен Маркетинг ). Има над 3 години практически опит в областта на Директния Маркетинг по B2B и B2C кампании комбиниращи директна поща, е-мейл маркетинг и телемаркетинг