Блогът на Павел Начев :: Ще режем. . .

9
Добави коментар
Entan
Entan

18.03.2010 17:19 –
Ще режем…

„Разходите, Бойко!“ Този израз, перафраза на широко известния „Икономиката, глупчо“ на Бил Клинтън, премиера трабва да го осмисли, защото той е единствения начин за излизане от кризата.
Израза, и особено перефразирането му, отдавна са популярни по нашите географски ширини. Спомням си как преди година Първанов използва „Енергетиката, глупчо“, за да акцентира върху важността й.

Естествено сега, когато говорим за държавните разходи, не можем да наричаме премиера „глупчо“. За това и конструкцията на фразата си остава, но и двете думи са заменени.

Сега идва и дългоочакваната ми критика към министър Дянков /за да не помисли някой, заради множеството хвалби, че съм му роднина/.

Финансовият министър трябва да зарови дълбоко в земят всякакви антикризисни мерки, които предвиждат увеличаване на данъците.
Това би довело единствено до по-голяма тежест за и без това задъхания бизнес, а също така и в условията на кризата – за задължително посивяване на икономиката.

Също така Дянков задължително трябва да се наложи над кабинета и да се проведе така нужната здравна реформа. Това може и да не спести пари, поради това, че средствата спестени от закриването на малките „болници“ ще се влеят в големите центрове, но значително ще подобри здравните услуги и ще останане финансиране и за програмите за превенция. По този начин здравето и средната продължителност на живота на българина ще се приближат до европейските стандарти.

Единствената добра идея в областта на вдигането на данъците /и въобще в случая – плащането на такива/ е мярката държавните служители да си плащат осигуровките, като работещите в частния сектор.
Това би довело до незабавни приходи към бюджета, защото държавните служители няма как да скрият от държавата какво получават, и поради това те са най-удобни за „сурвакане“.
Обаче тази стъпка има и контрааргумент – принципно се прави за да се уеднакви положението при държавните и частните работници. Обаче да вземем например полицаите – нямат право да работят на друго място, нямат право на протест, нямат право да членуват в политически партии…
Излиза, че жертват доста неща и с въвеждането на осигуровки и за тях – привилегировани ще са частните служители.

За това решението е само едно – усвояване на еврофондове и намаряване на публичните разходи.

Първата стъпка вече е направена – новият министър по еврофондовете ще концентрира усилията си върху усвояването – видя се че дори и Дянков да иска, просто не му остава време от многобройни други ангажименти да контролира и европарите. По този начин ще си осигурим свежи пари за закъсалата икономика и няма да се налага държавата да плаща за пътища, пречиствателни станции, програми за квалификация, модернизиране на болници, училища…

Втората, и то по-важна, стъпка е намаляването на разходите.
За бюджет 2010 е предвидено 42% от БВП да бъдат преразпределени от държавата.
Това е рекорден процент, недостигнат дори и по времето на Тройната коалиция, и значително трябва да се намали.

Как?
 – Чрез здравната реформа ще се намали нуждата от още пари за сектора.
 – Трябва да се премахнат някои от многобройните лицензионни режими и разрешителни, а останалите да се компютъризират. Това ще стимулира допълнително икономиката и ще позвол да се  съкратят поне 20% от държавната администрация.
 – Без държавно финансиране за АЕЦ Белене, „Южен поток“ и Бургас-Александруполис.

Това, съчетано с една ефективна приватизация /преди нея трябва да се промени закона за „Сребърния фонд“ и парите от нея временно да се вливат директно в бюджета/, ще балансира бюджета и няма да се налага съкращение на заплатите и песниите.

Може да подкрепите статията в Свежо ТУК.