Marketing – Маркетинг

3
Добави коментар
nu6ka
nu6ka

Конкуренцията може да бъде основана на множество фактори (клиенти, ресурси, маркетинг и др.), които определят различната й ориентация.
1. Клиентова ориентация:
– конкуренция за съществуващ бюджет,
–  кога да се използва продуктът,
–  защо да се използва продуктът.
2. Маркетингова ориентация, реклама и представяне:
– целева стратегия,
– средства за масова информация,
– разпространение,
– цена.
3. Ресурсна ориентация:
– суровини,
– кадри,
– финансови ресурси.
4. Географска конкуренция.
Правилното определяне на конкуренцията предпазва от неверен избор на пазар и следователно от неуспех.
Начин за определяне на равнищата на пазарна конкуренция е групирането на близките продукти от бранша по физически признак. Така се очертават следните равнища на конкуренция, например на диетичната „Пепси-кола”:
1. Първото равнище е най-близката перспектива за конкуренция, която съществува, и се нарича продуктова форма. То отразява възгледа, че главни конкуренти са тези видове продукти, които са директни заместители. В случая с Пепси това са диетичните коли. По този начин продуктовата форма за определяне на конкуренцията дава доста стеснена преценка и е фокусирана върху настоящите предложения от конкурентите, без да може да реагира на събития даже от близкото бъдеще.
2. Второто равнище на конкуренция се образува от продукти с подобни черти. Този вид конкуренция се нарича продуктово-категорийна. В нашия случай на това равнище на конкуренция на диетичната „Пепси” са „колата”, плодовите коли, диетичните и недиетичните сокове.
3. Третото равнище на конкуренция е повече дългосрочно и се фокусира върху продуктите заместители. Определено през 1984 г. от Ф. Котлър като родова конкуренция, то обхваща тези продукти или услуги, които удовлетворяват една и съща нужда. За диетичната „Пепси-кола” родовите конкуренти са бирата, соковете, кафето, различните минерални води.
4. Четвъртото равнище е по-общо и може да бъде определено като бюджетна конкуренция. На това равнище се смятат за конкуренти всички продукти и услуги които се конкурират за едни и същи пари на купувачите.
В краткосрочен аспект продуктовата и продуктово-категорийната конкуренция са най-важни и годишните планове са фокусирани изключително върху тях.

This entry was posted
on Thursday, March 18th, 2010 at 11:55 and is filed under Маркетинг.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.