Хъркане по време на бременност

3
Добави коментар
villy89
villy89

Трудностите със съня през бременността са известни на всички жени минали през този етап от живота си. Един от тези проблеми е хъркането.

Причини за хъркането по време на бременност

Много жени, които никога не са хъркали преди, докато са бременни го правят. За някои жени, хъркането може да започне в началото на бременността. Въпреки това, по – често се среща когато коремът започва да личи и да бъде по – голям.

Каква е причината за хъркането по време на бременност? Има няколко неща, които могат да допринасят за това:
*Повишаване на теглото:
Хората, които са с наднормено тегло са по-склонни към хъркане като цяло, а не само по време на бременност. Това се дължи на допълнителната тъкан в гърлото, която пречи на дишането като процес. А всяка бременна жена качва килограми и това се отразява на съня й.
*Повишен кръвен поток:
Натискът и подуването, което чувствате в носа по време на бременност не е въображение. Синусите се влияят от хормоните, нарастването на естроген в тялото ви може действително да предизвика подуването им . Това поставя под силен натиск ноздрите, правейки по-трудно дишането. През деня, не може дори да го забележите, но през нощта започвате да хъркате и да си помагате с устата при приемането на въздушния поток.
*Настинки и алергии:
Когато не сте бременна, пиете хапчета и потискате алергията или настинката. Но в другия случай е различно. Много лекарства не са препоръчителни при бременност и вие трябва да си носите запушения нос докато мине от само себе си. А това ще ви пречи на спокойният сън нощем.

Как да се третира хъркането по време на бременност?

Въпреки, че не може да се използват стандартните средства за запушен нос, има един по-цялостен подход, който може да работи.
* Ленти за нос:
Тя оказва лек натиск, за да отвори носните проходи без използването на всякакви лекарства.
*Високо ниво на главата по време на сън:
Поддържането на главата по-високо от останалата част на тялото ви може да помогне на въздуха да влиза по – лесно през носа ви.
* Спете на страни:
Освен, че е най – удачно и удобно за една бременна жена, това е и позата при която най – не се натоварва гърба.
* Парна баня за носа:
Хубаво е да си направите парна баня на носа преди лягане или в стаята ви да има овлажнител. По този начин се отварят носните проходи най – добре. Може дори и да изпиете един топъл чай, той също ще помогне.

< Предишна

 

Следваща >