Започват археологически разкопки на светилището БелинташЗапочват археологически разкопки на светилището Белинташ

15
Добави коментар
turist
turist

През юни ще стартират археологическите разкопки на тракийското светилище Белинташ в Родопите, пише в. Новият глас. Тези дни учените ще направят предварителен оглед на терена.

Проучвания сочат, че Белинташ набира популярност и по този показател догонва Перперикон. До момента светилището не е сериозно проучвано и поради тази причина все още няма официален статут на паметник на културата, а само на защитена зона.

Амбициите на Община Асеновград са за провеждане на проучвания в т.нар. Свещен триъгълник – Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора. За това обаче няма средства, но тази година от Общината дават обещание, че ще бъде завършена пътната отсечка до Белинташ, а разкопките на светилището ще се извършат с държавни, а не общински средства, за което е изпратено писмо до министър Дянков.

Проучванията в района са наложителни, тъй като светилището е често навестявано от иманяри и следите им могат да се видят в целия район. Иманярите са привлечени от множество легенди за съкровища, скрити в скалите.