Декоративен тютюн

4
Добави коментар
maritime
maritime

Декоративният тютюн пленява с екзотичния си ароматРастението може да украси балкона или да се настани направо в градината, не е капризно

Това интересно екзотично цвете произхожда от Южна Америка. Декоративният тютюн поразява със своя екзотичен аромат, който обаче едновременно с това е лек и фин. Цъфти от юни до началото на есента. Цветовете се разтварят само в сумрак или мрачно време. Създадени са вече сортове, с разнообразна окраска, които разтварят цветовете си не само нощем, но и през деня. Има също така ниски сортове, които са много подходящи за балкон или образуване на цветни композиции.

Един от най-популярните декоративни видове е яркочервено от юни чак до есента. Цветовете му са значително едри, но почти без аромат и се отварят през деня. Този вид обича слънцето, но добре се развива и на сянка. Декоративният тютюн се размножава със семена. Поникват за  около  10  до  12  дни. Може да украсите и балкона си, но трябва да ги разположите на север или северозапад. Ако ги посадите на южната страна, особено добре ще се чувстват в комбинация например с петунии или шалфеи, които са с най-разнообразни багри и може да се направят най-различни цветови комбинации.

НовостиС всяка изминала година цветарите имат все по-голям избор от нови сортове декоративен тютюн. Професионалистите, които се занимават с отглеждане на цветя, са заинтересовани от появяването на компактни,  дори растения с миниформи. Тютюните от серията Tuxedo, които са хибриди от първо поколение, се характеризират с постоянство при проявлението на признаците. Те стават невисоки храстчета, които достигат 20см височина и изглеждат прекрасно в контейнери. Компактните сортове може да се засаждат дори в неголеми саксии. Освен това те понасят безпроблемно и дъжд и вятър. Растенията от сорта Tuxedo Lime цветовете са лимонено жълти , а у най-популярния в последно време сорт – Tuxedo Salmon Pink цветовете са с багра на праскова.