Кражбата на “ Мона Лиза „

14
Добави коментар
ivaylobonchev
ivaylobonchev

Maria Vasileva | мар 31, 2010 | Коментари 2

Знаменитите кражби рядко остават встрани от медийния интерес. А едни от най-коментираните остават грабежите на ценни произведения на изкуството.
Преди близо един век Винченцо Перуджа, разгневен заради изгонването си от Лувъра, си отмъщава с кражба. Винченцо се насочва към символа на музея. Той изтръгва безценната Мона Лиза от рамката, прилежно я сгъва и я пъхва във вътрешния джоб. И изчезва…
Близо две години шедьовърът на Леонардо да Винчи остава неоткрит. Публиката се реди на опашка, за да зърне празната рамка, но издирването на картината е безуспешно. Докато след повече от две години след кражбата един честен търговец от Флоренция не отива в полицията с разкриващи сведения. Винченцо се е опитал да заложи при него Мона Лиза. Вероятно не само честността и но и здравия разум е подсказал на търговеца правилната постъпка – та какво можа да направи човек с най-известната картина в света? Да я продаде? Да я сложи в мазето си и да й се възхищава тайничко? Самият Перуджа твърди, че картината трябва да бъде в Италия, където е сътворена. Все още не е сигурно дали мотивите му са наистина толкова благородни и патриотични, но остава факт, че платното не е напускало дома му поне две години. Но от друга страна, всеки опит за продажба би бил напразен (както и се случва в действителност).
В Книгата на рекордите Гинес Джокондата е отбелязана като картината с най-висока застрахователна стойност – 100 милиона щатски долара (оценена през 1962 г.). Управата на Лувъра, обаче, не я застрахова, а използва много сериозни суми за защитата й. Ако се вземе предвид инфлацията съвременната й застрахователна цена би се развявала на над 700 милиона долара.
Така или иначе, случаят с кражбата на Мона Лиза в началото на 20 век приключва успешно за ценителите на високото изкуство. Джокондата отново заслепява посетителите на музея с надменното си присъствие и меката си усмивка. Само че вече не е толкова лесно да я отнесеш във вътрешния си джоб като спомен от Париж.

Публикувано в : Застраховане • Застрахователни новини • Интересно

Тагове: застраховка • кражба • лиза • лувър • мона