Създателят на Facebook се оказа българин – Pixel Media

106
Добави коментар
ivan4o
ivan4o

Създателят на Facebook се оказа българин

01 април 2010, 14:52
Сашо

Марк бил кръстен на дядо си Марко

След изобретателя на персоналния компютър Джон Атанасов още една личност с исторически принос в развитието на високите технологии се оказа българин – Марк Цукерберг, създател и изпълнителен директор на световноизвестната социална мрежа Facebook.

Оказа се, че Марк, който е роден през 1984 г. в Ню Йорк, има поне четвърт българска кръв по майчина линия и е кръстен на своя български дядо Марко. Това разкри самият Цукерберг в пространно интервю пред Асойштет прес вчера.

Марк разказва, че неговият дядо емигрирал с параход от България в САЩ през 40-те години на миналия век, когато заможното му буржоазно семейство било подложено на гонения от комунистическата власт. Бабата на Марк не успяла да избяга заедно със съпруга си Марко и нейната по-сетнешна съдба в България остава неясна.

В интервюто си Цукерберг, който е най-младият милиардер в света, споделя още, че се гордее със своя български произход и е добре запознат с историята на прабългарите, сочени за първите европейци.

Поради часовата разлика не успяхме да се свържем с Марк, но осъществихме разговор с министъра на българите в чужбина професор Божидар Димитров, който също изрази радостта си от новината и коментира, че тя е поредно доказателство за самородния талант на българския народ.

назад

предишен

следващ