Лесна плетена седалка за стол

24
Добави коментар
lucynda
lucynda

Лесна плетена седалка за стол

06.04.2010 г.

Ако разполагате с куп стари столове без седалка или облегалка, не е нужно да ги изхвърляте – можете да ги трансформирате в практични градински столчета, като това няма да Ви струва куп средства и време. Същото можете да направите и с мебелите, чиито седалки са твърде замърсени или скъсани, за да бъдат използвани. Единственото условие е дървената конструкция на стола да бъде здрава и стабилна.

Преди да започнете да поставяте новата седалка върху мебела, обработете повърхностите му с шкурка и нанесете два слоя боя в желания цвят. За седалката използвайте широка плетена лента (колан) от найлон, коноп или памук.

Измерете ширината и дължината на рамката на мебела, за да определите дължината и броя на лентите, които ще използвате (броят зависи от ширината на всяка лента). Към получените стойности добавете по 5 см. толеранс за монтиране към дървената рамка.

Започнете с вертикалните ленти – поставете първата в единия край на рамката на седалката и я захванете от двете страни с тапицерски телбод или с пирони. Поставете до нея друга лента и направете същото. Продължете по същия начин, докато монтирате всички ленти по дължината на седалката.

Когато сте готови, започнете да правите хоризонталната вплетка – поставете напречно нова лента и я монтирайте към рамката с телбод или пирони. Вплетете я във вертикалните ленти, като редувате посоката горе и долу. Захванете другия й край към рамката. Продължете по същия начин и с останалите ленти, докато направите цялата седалка. Използвайки същата техника можете да направите и нова облегалка за старите столове.

Източник: MarthaStewart.com
Посещения: 4795