Атанас Караиванов: ЦСКА е лудница, отивам си щастлив

10
Добави коментар
petjor
petjor

Спортно-техническият директор на ЦСКА Атанас Караиванов напусна клуба. След поредицата неубедителни мачове и смяната на старши треньора Йон Андоне, “червените” остават без още един човек от ръководния щаб. Отново е призован да спасява положението Димитър Пенев, който става надзорник на треньора Адалберт Зафиров.

В същото време се заговор, че собствениците на клуба търсят инвеститори, които да купят поне мажоритарния дял от акциите. За това намекна и самият Димитър Борисов вчера в изявление за “Ринг тв”.

“Може “Титан” да се отдръпне и да остане само спонсор. Не е само “Титан”, имаме и други инвеститори”, заяви Борисов

Атанас Караиванов обяви оставката си официално с писмо, изпратено до медиите, в което обявява ЦСКА за лудница.

Ето и цялото изявление:

“Уважаеми колеги,

Днес прекратих договора си като спортно-технически директор на ЦСКА. Основната причина е, че аз исках да работя във футболен клуб, а се оказа, че съм постъпил в лудница. Два месеца някакви хора обикалят около мен в транс и повтарят “ЦСКА, пари, ЦСКА, пари”… Един румънец, наричаха го Йоан Андоне, вече се уреди и го изписаха. При напускането му го видях за първи път щастлив, а очите му искряха. И него го заблудили, че това е ЦСКА… Сам съм си виновен, че доброволно постъпих в психодиспансера. Успокояват ме думите на един голям писател: “Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.” Бих добавил – трябва да си пожелаеш работа в ЦСКА, за да си припомниш колко е хубаво да не си там. На феновете, които носят червената идея в сърцето си, ще кажа само едно – това не е ЦСКА!

Има само един човек, който може да се справи в тази ситуация – Пегъзий Музовски.

С уважение, Атанас Караиванов, най-щастливият човек в България днес.

Пегъзий е един от героите на предаването “Комиците” и се изпълнява от Христо Гърбов. Става въпрос за поет, избягал от психодиспансера.

Бразилецът Маркиньос пък почти е продаден на руския “Сибир” (Новосибирск) според тамошните медии. (24часа)

Зафиров доволен от идването на Пената

“Аз нямам проблеми с идването на Димитър Пенев. Той винаги има какво да ме научи. Нямам намерение да се отказвам от ЦСКА, защото това не ми е в натурата. Ще се боря докрай, за да обърнем нещата. Защото обичам този отбор и искам той да успее. И искам да гледам хората открито в очите”, заяви наставникът на ЦСКА Адалберт Зафиров. Той си призна, че не може да разбере някои от играчите, които дори не тренират като хората, а имат перфектни договори с клуба и могат лесно да си вземат парите. (24часа)

Бившият началник: Наистина бях на ръба да си загубя разсъдъка

– Кога се реши да напуснеш поста?

– Решението зрееше още от последните дни на лагера в Турция. Защото просто не се чувствах на място. Случваха се странни неща, които не можех да приема. Станах свидетел на това, че в контролите се пускаха играчи, които бяха диктувани директно от ръководството, и то дори точно кой да играе първо полувреме, кой второ и по колко минути. Не знам Андоне как се съгласи на това, защото е невероятен непрофесионалист. Аз трудно го понасях. Но след това премислих, защото наистина исках да постигна нещо в един клуб, който е символ за България. Който е символ и в Европа.

Не можеш да постъпваш така, след като си тръгнал да атакуваш големи цели. Тръгнал си да правиш подготовка за нещо голямо. След това се случиха още един куп неща, които не искам да коментирам.

– Може би всичко е продиктувано от финансовата ситуация и спешната нужда да се направят трансфери, за да се закърпи бюджетът?

– Дори да е така, това не оправдава непрофесионализма. Треньорът бе обречен още след завръщането в България от цялата ситуация в отбора.

– Ти сподели ли с ръководството притеснението си?

– Разбира се. Но не съм убеден, че те мислят, че това, което правят, е грешно на този етап. Заради това предпочетох да се оттегля, след като просто не съм си на мястото.

– Има ли някакви шансове да се оправят нещата в ЦСКА?

– Сигурно има. На този етап обаче аз лично не виждам как ще стане това. Заради това и подадох оставката си.

– Толкова ли е тежко положението в отбора?

– За някои, които искат, може да е напълно нормално. Но след като аз не съм съгласен с това, което се върши, е по-добре да си тръгна. След като никой не зачита моето мнение и всеки ден се чудя защо в крайна сметка ме поканиха да стана спортно-технически директор. Аз не съм отишъл да им тропам на вратата и да се моля да ме вземат. Напротив, те ме поканиха от „Миньор“. Съгласих се, защото все пак става дума за ЦСКА. Но след това ден след ден си задавах въпроса защо всъщност съм поканен и не можех да си отговоря. Мнението ми оставаше някъде в пространството, а се слушаха хора, които са извън клуба и нямат нищо общо с него. Така моето място просто не бе там.

– Ти си поредният, който говори за този прочут кръг от съветници. Кой влиза в него? Постоянният заподозрян е Николай Ишков.

– Не става въпрос за него. Хората се знаят, знаят ги и кучетата на „Българска армия“. Дори не трябва да им се споменават имената, защото така само ще им се прави реклама. Но мога твърдо да заявя, че ЦСКА е на това дередже точно заради тези съветници. И точно те провалят отбора до момента. Дълбоко в себе си съм сигурен, че Димитър Борисов и Иво Иванов искат да направят нещо добро.

И го правят в условията на дългове, финансова криза и всичко, което се случва днес в България. Тези усилия не са за подценяване или пък оплюване. На тях това им коства доста усилия, пари и нерви. Но пък и те са избрали да слушат този неформален кръг, който се опитва да управлява клуба. След това обаче няма смисъл аз да опирам пешкира или Йон Андоне, или пък Любослав Пенев или Адалберт Зафиров. Заради това си и тръгнах.

– Ще се завърнеш ли в „Миньор“?

– На този етап наистина искам да си почина. Просто наистина бях на ръба на лудостта. Вечер се прибирам и просто не можех да повярвам, че това се е случило през деня с мен. Толкова пъти се разминаваха думи с дела, че просто не е истина. Чувствам се изтощен. „Миньор“ действа перфектно и без мен и това се вижда от резултатите.

– Заради това ли сравни ЦСКА с лудница?

– Може би и заради това. (24часа)

Димитър Борисов: Остават само тези, които искат да работят

– Как ще коментирате оставката на Атанас Караиванов?

– Като нещо нормално. Малко неетично, защото в крайна сметка дори не ни уведоми за това, а пусна писмо до медиите. Малко конфузно се получи. Все още не съм приел оставката му, защото не сме се видели очи в очи. Не мисля обаче, че това е нормалният начин за общуване.

Но не смятам да коментирам оставката. След като така е решил, му пожелавам успехи в бъдеще. В ЦСКА ще останат само тези, които искат да работят в този клуб. Ако трябва да коментирам всяка оставка, ще настъпи пълна лудница. Утре бай Добри ще вземе да си тръгне и след това ще трябва да обяснявам. Просто няма как да се получи.

– Защо в крайна сметка назначихте Атанас Караиванов?

– Защото смяташе да направи екип с Миодраг Йешич. Но след това Йешич не дойде и той остана. Това е положението.

– Има ли излизане от кризата за ЦСКА?

– Надявам се, че всичко ще бъде нормално. Имаме разбирателство, защото наистина имаше доста трудни моменти. Но всичко беше обяснено на играчите. Първо трябваше да оправим плащанията по лиценза, а след това ще оправим и тях. Всички те имат договор и ние няма как да го пренебрегваме. Но поискахме от тях разбиране и смятам, че го получихме.

– Но чужденците искат да напускат.

– В момента няма такива индикации. Те имат перфектни договори с ЦСКА и ги изпълняват. Това е положението. Смятам, че в най-скоро време отборът ни ще излезе от кризата, и то по най-достойния начин.

– Не ви ли е страх от това ЦСКА да пропусне евротурнирите след слабата серия от резултати?

– В момента не виждам такава опасност. Просто и останалите ще правят грешки. Ние трябва да намерим своя образ и смятам, че ще се класираме за евротурнирите. В крайна сметка, дори да ги пропуснем, няма да е толкова фатално. Поставихме нещата на друга плоскост и има още детайли, които да изчистваме.

– Колко ви струва лицензът?

– По-добре да не питате. Доста. Обаче се справихме със ситуацията. Няма да допуснем да ни бъде взет, както стана при предното ръководство. Покрихме доста от неговите дългове, но още има какво да се желае. Струва ни милиони, но ние бяхме готови за това. Кризата ще бъде преодоляна.

– Назначаването на Йоан Андоне грешка ли беше?

– Не бих казал. Той е един много ерудиран треньор, който работи по европейски. Но имаше да решава собствени проблеми.

– Учуди ли ви, че той веднага пое “Рапид”?

– Не. Във футбола вече нищо не може да ме учуди. Или пък нещо да ме откаже от ЦСКА. Дори хора като Караиванов. Но при него вероятно това е стил, ако се проследи кариерата му през последните години. И в БФС, и в БНТ. Но както казах, не искам да го коментирам постоянно. В един момент всички излизат доста по-важни от ЦСКА, а той е над всичко. Едни ще слизат от кораба, други ще се качват. Такъв е животът.

– Адалберт Зафиров остава ли старши треньор?

– Да. Твърдо до края на сезона той е треньор, а ако покаже качества, може и да остане. Пращаме му Димитър Пенев да му помага със съвети, защото той винаги е полезен на отбора.

– Той ви обвинява, че слушате прекалено много хора извън клуба.

– Аз слушам наистина доста хора. Просто защото наистина се чувствам неподготвен още във футбола. Съвети ще продължавам да вземам от разумни хора. Смятам, че мога да преценя кой става и кой не става. Не съм за първа година в бизнеса. Просто съм малко новак във футбола и това е. Но пък бързо наваксвам и бързо се уча. (24часа)

Кандидат-спасителят Пегъзий бил чисто луд, тежък психопат

Пегъзий Музовски е образ от популярното шоу по bTV „Комиците“. „Той трябваше да се нарича Пегасий, но си тръгна с името Пегъзий и така си остана“, казва Христо Гърбов – актьорът, който влиза в ролята на лудия персонаж с китара. Пегъзий е висша форма на ГМО. Гривата му е от проскубан лъв, левият му крак е от спънат кон, мозъкът му е от амеба, обувката му е от чехълче, а носът му е от… баба му.

„Наистина ли има такова писмо? Благодаря за страхотната идея! В следващото издание на „Комиците“ Пегъзий ще възпее футбола и ще продължи медийните си изяви.“ Така спонтанно реагира Христо Гърбов, като научи за текста на Атанас Караиванов. Той веднага покани целия отбор на “червените” на тяхно представление – ако не друго, то със сигурност ще им се оправи настроението.

„Много тежко е положението, щом само човек като Пегъзий може да се справи със ситуацията в ЦСКА. Той е чисто луд, тежък психопат с няколко диагнози – шизофреник, параноик, с тежка характеропатия. Любимата му фраза е: „Къде си ти, къде съм аз, бе, къде си тръгнал!“ Колко хора със зловещо самочувстние у нас мечтаят така да пратят другите по дяволите“, разказва Гърбов историята на своя герой. И допълва, че не може лице, произнесло „Иде ми да се напия, да си разкъсам ризата и да се маана от този живот“ (фразата наистина е чута в Хасково – бел.авт.), да е единственият спасителен пояс за ЦСКА, чието дережде не прави изключение в българския футбол.

„Да, фен съм на ЦСКА от години. Много години боледувам с отбора. Претръпнах. Доколкото знам, базата им е до 4-и километър. Могат само да прескочат една ограда и да отидат на лечение. Шегата настрана – сега отборът е във всякаква криза. Гледах ги само 10-ина минути на мача в Монтана. Всички бяха нервни, толкова объркана работа. Те са за невролог! Ако тръгнат да си вярват, да имат самочувствие, всичко ще се оправи. Добри футболисти са, но объркани от други обстоятелства. Хората се чувстват неуверени, сякаш е дръпнато черджето под краката им. Системата е централно разбита и няма връзка с главния мозък.

Ако Пегъзий управляваше ЦСКА, първо щеше да поиска голям бюджет, но кой ли ще го даде на луд човек? Трябва им човек, който параноично да вярва в себе си. Май само с лудост могат да се извадят хората от кризата. Да научи играчите на жажда за игра и вяра в себе си, щом няма пари… Затова ви каня на 30 април да гледате пиесата „Фенове“ в „Сълза и смях“. Да видите какво значи тежък фен.

МИЛА ВАЧЕВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти