Отглеждане на лимон – какво трябва да знаем?

4
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(145 гласа, оценка 4.06 от 5)

Размножаване на лимон

Лимонът се размножава чрез семена. Семената от лимон трябва да се засеят веднага след отделянето им от плода, като предварително се измият с хладка вода. Никнат добре в смес от равни части листовка, рохкава градинска пръст и пясък. Прерастването става най-бързо при температура 18-20°С и при равномерна влага. Семената, които при тези условия не поникнат в продължение на 4 седмици, не са надеждни.

Когато лимончето развие 3 листа, добре е да се изскубе, за да се прережат връхните части на коренчетата му, и отново да се засади в малка саксийка. За по-сигурно прихващане то се захлупва през първите дни със стъклена чаша. Така разсадените растения развиват по-разклонен корен и нарастват по-бързо. Когато корените на лимона обхванат саксийната пръст, растението се премества в нова саксия, при което корените наново се подрязват. През първата и втората година се използва еднаква саксийна пръст.

Лимоните, получени от семе, цъфтят и връзват късно – най-рано 10 години след засяването, а понякога и след 20 години. При това техните плодове се отличават от плодовете на майчиното растение, като почти всякога са по-лоши. Затова се препоръчва полученият от семе лимон да се облагороди (да се направи присаждане на лимон). Правилно е присаждането на лимона да стане, когато стъблото на дръвчето достигне дебелина на обикновен молив. За предпочитане е присаждането на спяща пъпка, което става през юли-август. Присаждане на лимон се извършва, както при овощните дървета. През зимата лимончето се държи в хладно и светло помещение с температура, не по-висока от 8°С. На следващата година още през пролетта се изрязва остатъкът на дивото стъбло, който се намира над пъпката. Щом присадникът израсте 15-20 см, той се съкращава, за да се образува по-ниско, но симетрично разклонено дръвче. Плододаването на лимоните обикновено започва след третата година. Размножаването може да стане и чрез въздушни отводи, като се е вкорени неотрязано клонче.

За възрастните лимони добра почва е сместа от 2 части градинска пръст (чимовка), 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък.

Плододаване на лимона

Лимонът плодоноси на къси клончета, затова (както и с оглед храстът да се запази нисък) растенията се подрязват два пъти през годината – през пролетта и през август. Клончетата, които са плододавали, се отрязват ниско – на една-две пъпки; на безплодните клончета се правят пръстеновидни изрезки на кората, за да спре нарастването и да се предизвика образуването на плодни разклонения. За по-доброто плододаване спомага изкуственото опрашване на цветовете. То става, като леко се допират с памук тичинките, а след това близалцата на разтворените цветове на лимона.

Грижи през лятото за отглеждане на лимон

През лятото лимоните растат добре на полусенчесто място в градината. Лимоните могат да летуват и на източен или северен балкон, където са запазени от силно слънчево нагряване, понеже на слънце листата избеляват. Поливането през лятото трябва да бъде обилно. През периода на нарастването е нужно и подхранване. За тази цел най-подходящ е угнилият разреден във вода птичи тор. Напръскването на листата с вода, особено през лятото, е важно условие за запазването им от окапване.

Грижи през зимата за отглеждане на лимон

Почивката на лимоните през зимата е необходима за плододаването. Тогава лимоните се отглеждат в хладни светли помещения при температура, не по-висока от 8°С и се поливат рядко. Ако въздухът на помещението е сух, нужно е и оросяване, за да не окапят листата на лимона.