Евтини вятърни турбини от MotorWind

50
Добави коментар
akafazov
akafazov

October 1, 2007

  Създателят на хонгконгската енергийна компания MotorWind Лучиен Гамброта е разработил изключително устойчива и евтина вятърна турбина, която да генерира електричество за отдалечени от цивилизацията райони в страни от третият свят.

Турбините на MotorWind направени така, че да работят във всякакъв тип атмосферни условия – минимална скорост на вятъра 2м/сек. Те работят в пакет от 8 до 20 турбини, всички от които са свързани с един електрогенератор, което значително намалява цената на инсталацията. Интересна е технологията на предаване на кинетичната енергия, която гарантира максимално ефективно използване на въздушните потоци.

Друг интересен факт е ниската цена – само $199 за 8 турбини, за пакет от 20 струва $349. Изработката е от лесно достъпни, здрави и евтини материали, което позволява на всеки техник да потдържа турбините с минимални усилия. Между другото материалите са и доста устойчиви – при тестове във Хонг Конг те са издържали тайфун със скорост на вятъра от над 100км/ч.

Основният пакет не включва батерия и инвертер, но те могат да бъдат поръчани допълнително.

Инсталацията може да бъде лесно включена към ел. мрежата и да се изплати за няколко години, като добра рентабилност се постига при скорост на вятъра над 4 м/сек., което е доста по-добре от конкурентните технологии.

Мр. Гамброта е разработил също и много по-ефективни технологии за използване на енергията на вълните, както и рекламни соларни панели. Интересното при тези разработки е че са в масово производство и реална алтернатива за домашните потребители.

Био на автора: Ангел Кафазов:Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: вятърна турбина

Автор: Ангел Кафазов