2 неща, които е добре да знаете за положителното мислене

3
Добави коментар
tin
tin

Положителното мислене напоследък стана модерна тема и едва ли не движеща сила за хората от 21 век. Прекалено възхвалявано от някои и твърде подценявано от други, силата на положителното мислене е тема за твърде много книги, филми и аудио програми. Казвам възхвалявано, тъй като често срещам твърдението, че ако мислиш положително нещата ще станат и живота ще се промени. Подценявано от друга страна, тъй като някои хора не са и чували за подобно нещо. В главата на повечето от нас има само проблеми, стрес и простотия.

Много хора не осъзнават, че мислят и казват едно, а правят съвсем друго. Нима не сте виждали хора започнали диета, които на втория ден да се откажат или пушачи решили да откажат цигарите, които само след седмица пушат отново по една кутия на ден. Има и по-тежки случаи, които отказват да вярват на действителността и създават собствена такава, в която да се чувстват добре, като непрекъснато се оправдават със странични хора и случки. Положителното мислене е средство, с което да вървим напред, но не може да очакваме магическа пръчка, която да оправя проблемите ни.

Как да мислим положително

Тази статия няма за цел да опровергае положителното мислене, а напротив – да покажа защо и как действа. Наскоро четох, че през мозъка на човек на ден минават приблизително по 60 000 мисли. В същото време е доказано, че мозъкът ни може да възприема само по една мисъл в един момент. Т.е. ако мислите са продукт, то мозъкът ни работи като поточна линия, през която се редят по 60 000 продукта на ден. Безразборните хиляди мисли, които минават през главата ни всеки ден, обаче имат пренебрежително малка сила. Те идват и си отиват непрекъснато. За да можем да използваме силата на мисълта са нужни две неща:

1. Да я насочим

2. Да я концентрираме

Точно тук идва силата на положителното мислене и вредата от отрицателното. Насочвайки мислите си в едната или в другата посока, те действат винаги, независимо дали го правим нарочно или не. Ако насочвате вашите мисли към вашите проблеми, то единственото, което може да очаквате са още проблеми. Разбира се няма как непрекъснато в главата да имаме положителни мисли. Всеки от нас има периоди, когато нещата не вървят, не е в настроение или е под стрес. Именно в тези моменти обаче е важно да можем да насочваме нашето мислене към нещо положително и градивно. Вместо да обвиняваме всичко и всеки, да се опитаме да видим урока, който сме научили или грешката, която сме направили. Именно способността да насочваме мислите си към градивното, а не отрицателното ни прави целеустремени и успели.

В същото време, ако погледнем на нашите мисли като монети от 1 лев, а на мозъка ни като една безпогрешна счетоводна система, която при всяка положителна мисъл ни дава 1 лев, а при всяка отрицателна ни взима, то ние винаги трябва да се стремим баланса да е положителен. Това концентриране и насочване на мисли в едната или в другата посока винаги работи, изборът е наш в коя посока да го направим. Колкото по-голям е резултата в положителна или отрицателна посока, толкова повече влияние и приложение има в заобикящия ни свят. Всичко това трябва да ви покаже защо не може да очаквате чудеса. Няма как до вчера да сте били негативни и заобиколени от преблеми и днес вече да сте преуспeли и щастливи. Първо трябва да изравните баланса, след което постепенно да го придвижите в положителна посока. Този процес не се случва за една нощ, нито за една седмица. Необходимо е изцяло да промените подхода и мисленето си за околния свят, за да започне и той да се променя. Ако досега сте изпразвали касичката, дайте време положителните мисли да я понапълнят преди да харчите от парите.

Харесва ли ви статията?

Още по темата: ,