Бертелотов звездан/ Lotus berthelotii

11
Добави коментар
shimpa
shimpa

Звезданът е прекрасно растение за висяща саксия, което все по-често се предлага през пролетта. Той спада към храстите и в основата си образува вдървени полегнали или извити надолу клони с нежни листенца, дълги до 2см, покрити със сребристи власинки. Връхните цветове, групирани по краищата на разклоненията на стъблата, са с дължина Зсм и пурпурни на цвят. Новост на пазара е бакьреножълтият Lotus maculatus “Голдън флаш”. За разлика от Lotus berthelotii, той цъфти през цялото лято.

Период на цъфтене: Март – април.

Произход: Острови Зелени нос и Канарски острови.

Месторастене: Светло до слънчево.

Субстрат: Оптимална пръст, глинесто – песъчлива градинска пръст, пръст за балконски цветя.

Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние ЗОсм едно от друго.

Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа равномерно леко влажно, но в никакъв случай мокро. Ако туфите изсъхнат, веднага опадват листата. От февруари до октомври се наторява всяка седмица. Висока потребност от подхранване.

Други грижи: След цъфтежа се пресажда.

Презимуване: Преди да настъпят студовете се прибира, тъй като е чувствителен на студ. Съхранява се на светло и не по-топло от 10°С. Полива се малко.

Вредители, болести: Листни въшки.

Размножаване: Чрез връхни резници през февруари /март или август/септември при температура на почвата 20-25°С. Лесно се вкореняват.

Съвети за оформление: Със сребристите си листа, които през лятото силно избуяват, звезданът дори след като прецъфти е атрактивно растение за висящи саксии, колони или сандъчета по парапета на балкона.

Източник: www.flowersnet.info