Как да вържем кукичка за риба

5
Добави коментар

В риболова не можете да минете без практикуването на различни видове възли. Без възел е невъзможно да прикрепите дори и обикновена рибарска кукичка или тежест. За своята история човечеството е разработило огромно количество разнообразни възли, но в съвремената практика ги използваме много рядко.

Много риболовни възли се отнасят към така наречените морски възли и имат своето оригинално наименование. Да разгредаме някой от тях които се използват най често за риболов.
Глух възел

Това е най лесния възел, сгъвате влакното на две промушвате го през ухото на кукичката, завъртате прокарвате кукичката от другата страна и издърпвате. Този начин може да го използвате само ако разполагате с канап или капрон, ако разполагате със корда той не е подходящ.

Възел Костенурка

Защо са го нарекли така е трудно да се каже. Много морски костенурки ги ловят с мрежи и харпуни. Този възел се върже много лесно. Направен от синтетична корда той не може да се развързва.

Калифорнийски възел

Този възел са го измислили преди четирдесет години любители рибари от Калифорния. Той е прост и надежден, но не е много компактен.

Брониран възел

Много рибари предпочитат да ползват кукички без уши, такива кукички като правило са ковани и по тяхно мнение са по здрави, но възелът за такава кукичка е по сложен. Най-надежден за тези кукички е Бронирания възел. Той напомня за затягяща се хватка.

Захватен възел

Този възел се увива като змия. предназначен за свързване на две синтетични кордди. Той е пригоден за всякакви корди и емного надежден.

Възел Акула

При направата на този възел преди да вкараме в петелката ходовия край на кордата е нужно да приближим и да завъртим в кръг около основния конец да го вкараме в петелката и да затегнем.

Възел Сьомга

Преди да го затегнем е нужно да завъртим края около цевта на кукичката. Този възел е един от най здравите.

Възел Риба тон

От предните се отличава по това че ухото на кукичката обхваща едновремено две петелки. Тази връзка е сложна и се смята за една от най добрите сред всички риболовни възли предназначена за синтетична корда.

Канадска осморка

Така наречената Канадска осморка здраво захваща кукичката, а при желание може да се развърже лесно.

Рибарска осморка

Това е още по-надежден начин за прикрепяне на кордата към кукичка с ухо той дава пълна гаранция,че кукичката няма да се отвърже.