Инцидент със самолет блокира Летище София

7
Добави коментар
modeya
modeya

Инцидент със самолет на „Уиз Еър“ (Wizz Air) със 156 души на борда блокира за повече от два часа летище София. Пътниците и екипажът са невредими. Самолетът е изпълнявал редовен полет от Тревизо, Италия за София. Официална информация за причините за инцидента все още няма.

В 16:35 на Летище София е обявена аварийна тревога. При кацане самолет „Еърбъс” 320 пука две гуми на левия основен колесник. Според МВР едната от тях се е заралила. Версията на летищните власти за случая отхвърля какъвто и да било пожар.

„Не се е запалило нищо. Нямаме пожар на борда, нямаме пожар на пистата. Взети са обикновените мерки, тъй като се получава голяма температура при кацането. Пожарната на Летище София охлажда джантите на превозното средство, при което предотвратява всякакви предпоставки за възникване на пожар”, коментира Христо Щерянов.

149 пътника и 7-членния екипаж са свалени от самолета 15-тина минути след кацането, разказа за bTV един от пътниците.

„Нямашe паника в самолета, нямаше някакви ексцесии. Мисляq че екипажът реагира много добре. Като кацнахме, се разтресе самолета, наби спирачки и веднага след това видяхме да пристигат пожарни да разпъват маркучи. После дойдоха с наземна стълба и автобуси със наземен контрол. Свалиха ни от самолети и после видяхме, че двете гуми са спукани“, сподели той.

Действията по смяната на гумите и преместването на авариралия самолет от пистата забавиха около 20 други полета. Един самолет беше пренасочен към Пловдив, а един върнат обратно към Турция. Ситуацията поизнерви и пътуващите и посрещачите.

„От там нататък трябва да хвана един самолет за Чикаго, а ако закъснея и не мога да го хвана другия самолет, просто не знам. Не знам властите как подреждат нещата, може би проблемът не е тука в летището, може би е другаде, но най-проблемното е, че никой не ни дава информация“, заяви пътникът.

Малко след 19 часа работата на Летище София беше възстановена.