Готви Георги Торнев: Агне по испански

3
Добави коментар
mateq56
mateq56

Заради днешния хубав християнски празник – Гергьовден, поканихме все известни именници да гостуват в ГАСТРОГУРУ – запазената рубрика на “24 часа”. Някои от тях сготвиха не само агнешко, но и салати, дори и десерти. Последен от звездната поредица е режисьорът Георги Торнев с рецепта от испанския град Аранда дел Буеро.

ЧЕСТИТКА ЗА ИМЕННИЦИ

На Гергьовден винаги пожелавам на съименниците си „Яжте с мярка, пийте с мярка! Нахранете обаче първо душата си, а после телата си“, разказва Георги Торнев. Според него българите отдавна са забравили християнската част на празника, при която агнето всъщност се пренася в жертва. Улисани във всекидневието, не си даваме сметка за ритуала от езичеството, който се преплита с християнството на този празник, просто механично сядаме на софрата и хапваме агнешко, казва режисьорът.

ПРОДУКТИ

3 кг агнешки бут или плешка

250 мл бяло вино

5-6 супени лъжици зехтин

1,5 л вода

4-5 щипки розмарин

7-8 зрънца черен пипер

100 г краве масло

5 щипки сол

3 щипки червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Плешката или бутът се слага в дълбока тава, която обаче трябва да бъде по-малка от парчето месо и да служи само за подложка.

Виното, зехтинът, водата и подправките се слагат в тавата като марината, а месото се маже с масло и се поръсва със сол. Ястието се пече в пещ. Маринатата се изпарява и мръвката я поема.

Месото се обръща и след 1,5-2 часа е готово най-вкусното и крехко агнешко.

Гарнира се с пролетна зелена или спаначена салата. Хапва се задължително с ароматно червено вино.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти