Стаен жасмин (Jasminum Polyanthum)

56
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Jasminum polyanthum или стаен жасмин е един от многото разновидности жасмин, подходящ за стайно отглеждане в нашите условия. Произхожда от Западен Китай. В страните, където климата позволява, може да се отглежда и в градината. Расте изключително бързо и има много силно ароматни цветове. Цъфти в края на зимата и началото на пролетта. В саксия достига до 1м, като задължително трябва да осигурите подпори на растението, за да добие компактна форма. Пъпките на стайният жасмин са розови, а след това белите цветове достигат големина до 2 см., като аромата им е едновременно силен и ненатрапчив.

Място: Стайният жасмин би се чувствал идеално на източен прозорец, където предобедното слънце ще му се отрази много добре. Оптималната температура за отглеждане е 10-20°С.

Грижи: Растението иска много вода през периода от април до септември. В горещите летни дни е необходима дори и поливане по два пъти на ден. Стайният жасмин обича въздушната влага и пулверизиране също би му се отразило много благотворно. През периода на цъфтеж се тори веднъж седмично с богат на калии тор (бял кристалон) за обилен цъфтеж. След цъфтежа наблегнете на богатите на фосфор торове (зелен кристалон) за образуване на листна маса.
През зимният период поливането е пестеливо – полива се когато почвата му засъхне. През периода на застудяване не се пулверизира.

Размножаване: Размножаването става чрез семена и резници. Впечатлението на много хора е, че от семки стайният жасмин се отглежда по-лесно и зацъфтява по-скоро. Вкореняването на резници отнема около 2 месеца. За да се хване по-лесно и да се радвате на цъфтеж след това е добре резника да има и разклонения.
Пресажда се след преминаване на цъфтежа.

Съвет на градинаря: За да образува пъпки и да ви радва с обилен цъфтеж, стайният жасмин има нужда от период на застудяване. Липсата на период на застудяване е основната причина любителите на това прекрасно ароматно растение да не успяват да предизвикат повторен цъфтеж.

Съвет на градинаря: За да образува пъпки и да ви радва с обилен цъфтеж, стайният жасмин има нужда от период на застудяване. Липсата на период на застудяване е основната причина любителите на това прекрасно ароматно растение да не успяват да предизвикат повторен цъфтеж.

Период на застудяване означава зимните месеци, когато температурите са по-ниски. Нищо особено не се прави през това време, освен че трябва да се внимава с поливането и да не се пулверизира. Аз го държа на остъклена тераса целогодишно и така температурите падат плавно.

Принципно да, при това се прави пролетта след като е прецъфтял. Миналата година моят не го рязах и пак си цъфна. Тази година пак пропуснах и вече се вие по тавана на остъклената тераса. Не смятам да го пипам сега, и на Вас не препоръчвам.

Моят е голям,но цъфна цамо едно клонче и то едва миналата седмица.Много му се радвах но за кратко. Може би трябва да го подсиля с нещо,но не знам с какво.Много ще съм благодарна,ако ме посъветвате какви препарати се използват.

Сега не му е времето за цъфтеж. Както е написано в статията, за да цъфне стайния жасмин има нужда от студен период. Моят цъфти през януари – февруари, като през зимата го държа на остъклена тераса. Сега го поливам като за световно и торя с тор с високо съдържание на азот (зелен кристалон или торове за зелени растения).

Имам гардения,която в момента цъфти.Образувал се е мъх на повърхността на почвата.На какво се дължи това и трябва ли да го махна,а също ме интересува с какъв препарат да се подхранва и в кой период?

Мъхът не пречи, даже напротив – поддържа влажността на повърхностния слой. Тори се с тор за цъфтящи растения. Всичко за отглеждането на гардения можете да прочетете в статията за гардения – http://flowersnet.info/a274/gardeniia.

PS Това са коментарите към статията за стайния жасмин.