Практични идеи за балкона

4
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Българинът е свикнал да използва терасите на жилището си главно за простиране на пране и за склад на излезли от употреба вещи. Рядко можем да видим балкон, организиран като кът за почивка или дори украсен с цветя. Обикновено причините за това са ограниченото пространство в апартамента, както и все по-отблъскващата заобикаляща ни среда. Че кой би седнал на балкона си, за да се наслаждава на наситения с прах и въглероден диоксид въздух? Или да се любува на отсрещния блок, от който го делят само 2-3 м.?

Въпреки това, всички искаме да живеем добре. Истината е, че в голяма степен това зависи от нас самите. Една от стъпките, които можете да направите е именно да се погрижите за собствения си балкон. Ако го подредите и засадите красиви цветя, не само ще създадете по-приятна обстановка за самите вас, но и може би ще успеете да провокирате съседите си да направят същото.

Предлагаме ви 8 практични идеи, които ще ви помогнат да превърнете балкона си в оазис и място за отмора. Знаем, че сигурно не разполагате с много пространство, а и сте много заети, но ще се опитаме да ви убедим, че всичко е въпрос на желание и организация.

Цветя и много зеленина
Започваме с тях, защото трудно можем да си представим кът за почивка без цветя. Ето няколко важни аспекта, които трябва да имате в предвид, преди да пристъпите към засаждане на новите растения.
– Обикновено пространството на балкона е ограничено. Затова го използвайте разумно и не го разхищавайте. Би било добре, ако използвате саксии, които са окачени на тавана, стените или парапета. Цветарниците, които са по-компактни, също са подходящи. Не правете грешка да наредите саксии по пода, тъй като те само ще пречат.
– Съобразете избора на цветя, както и начина, по който ще ги разположите с микроклимата на вашия балкон. Например, ако изложението е южно, по-голямата част от растенията не биха издържали на жарките слънчеви лъчи през летните дни.
– Бъдете откровени със себе си и си дайте сметка, реално колко време сте готови да отделите на вашата балконска градина. По-добре е първоначално да не се хвърляте на грандиозен проект, който не е по силите ви.
– Ако решите да засадите на балкона си многогодишни растения, трябва да знаете, че през студените месеци ще е необходимо на приберете саксиите вътре в жилището си. Разполагате ли с подходящо място, където растенията да презимуват?                                      

Сложете постелка на пода
Мозайката, както и плочките не са в състояние да създадат уют така, както мокетена пътека, килимче или изкуствена трева. Подобно решение ще създаде визуална представа, че балконът е естествено продължение на стаята, а удоволствието да излезете боси на балкона през прохладните летни сутрини със сигурност оправдава тази не голяма инвестиция.

Изберете подходящите мебели
В този етап най-голямо внимание трябва да обърнете на разумното усвояване на пространството. Ако то е малко, по-добре забравете идеята да създадете условия за посрещане на гости. По-добре се съсредоточете в това да организирате комфортно място, дори само за един човек. Ето още няколко важни насоки:
– Мебелите от дърво не са особено издръжливи на външни атмосферни влияния.
– Когато мястото е малко, най-добре е да използвате сгъваеми мебели. Не е никак сложно сами да измайсторите сгъваема масичка, захваната за стената.
– Никой не е казал, че не трябва на балкона да се държат буркани, бутилки за бира, резервните гуми за колата или ските. Въпросът е тяхното присъствие да е незабележимо. Решение са вградените шкафове и кухите мебели, в които можете да съхранявате вещите си.

Тъй като целта е да сме по-близо до природата, прекрасна работа ще свършат мебелите от ратан или бамбук. Понеже тези мебели са предназначени предимно за навън, не трябва да се притеснявате, че дъждът ще ги мокри. Можете да ги комбинирате с декоративни възглавнички в пъстри тонове, които допълнително ще създадат настроение.

Добавете осветление
То трябва да е ненатрапчиво, функционално и най-вече романтично. Идеални за целта са свещите, които можете да разположите в еднотипни бурканчета и да ги закачите към парапета. По магазините ще намерите и богато разнообразие от градински фенери, както и популярните напоследък соларни лампи. Те също биха свършили добра работа, но при всички случаи търсете романтичния ефект на приглушената мека жълта светлина.

Ароматни билки и подправки
Те не изискват голямо пространство, но биха направили вашия оазис по пъстър и функционален, а ароматите им ще подобрят качеството на въздуха. Грижите за растенията е приятно занимание и най-вероятно скоро ще се превърне във ваше любимо хоби. Разбира се, ако балконът ви е над натоварен булевард, не ви съветвам да консумирате подправки и продукти които са отгледани там, но в противен случай ще ви хареса например да подправите салатата с магданоз и копър, собствено производство.

Помислете за сянката през лятото
За да постигнете пълен комфорт, трябва да помислите за прикритие от слънчевите лъчи през лятото. Вариантите са на практика два – плажен чадър или тента по поръчка, която се разтяга. Първият е доста евтин, но подходящ само в случай, че през по-голямата част от деня балконът е на сянка. Тентата е в пъти по-скъпа, но е решение на няколко проблема едновременно. Освен, че пази сянка на балкона много по-добре, благодарение на нея и вътрешното помещение остава по-хладно. Така вътре не е необходимо да ползвате климатик. Цветята ви навън също ще се чувстват по-добре, когато са на сянка. Остава „само“ да убедите съседите над вас да не хвърлят фасове и боклуци върху тентата.                                

Декорирайте
Начините за това наистина са много, а целта е само една – да създадете приятна атмосфера, предразполагаща към отмора и в тон с вашите лични разбирания за стил и комфорт. Ето няколко насоки:
– Декорирайте след като вече сте наредили мебелите. Започнете декорацията с по едрите елементи.
– Използвайте естествени орнаменти от природата. Сухи цветя, листа, детайли от дървета с интересни форми, бели камъчета – всички те ще допринесат за създаването на приятна и естествена обстановка.
– Избягвайте елементи от пластмаса. Те седят кичозно и изкуствено. Изберете декорации изработени от дърво, ковано желязо и глина.
– В момента голям хит са декоративните фонтанчета, които се захранват с ток. Звукът на течаща вода винаги е действал успокояващо и безспорно ще внесе интересна атмосфера на балкона. Можете и сами да си направите подобно фонтанче или водопад. В някоя от следващите статии ще ви покажем как.
– Вятърни камбанки. Тези ефирни, перкусионни инструменти, от групата на идиофонните се намират почти навсякъде. Срещат се под различни форми и изработени от различни материали – метал, бамбук и дори стъкло. Понякога са украсени с мидички, фигурки на животни и др. Освен, че звукът, който произвеждат благодарение на вятъра или допира действа успокояващо, те са и много красиви.                               

Изнесете барбекю
Ако обичате прясно приготвената храна на дървени въглища и ако разбира се условията го позволяват, помислете за барбекю на балкона. Приготвянето на храна навън е разтоварващо и изпълнено с приятни емоции. По магазините ще намерите разнообразни по форма и габарити решения, но все пак съобразете избора си с пространството, с което разполагате.

И накрая с приятели около масата на чаша бира и ароматна пържола.

Използвайте въображението си и ще намерите още много начини да направите балкона си приятен кът за почивка и забавления. Не забравяйте обаче добрите междусъседски отношения. Идеята за барбекюто например не винаги е подходяща. Избягвайте също шумните мероприятия и внимавайте с поливането на цветята.

Трябва да знаете, че от тази година всички изменения по архитектурата на жилищата, както и полагането на външни изолации трябва да се съгласуват с архитект от съответната община. Своеволията се наказват със солени глоби.