Що е то “окрехкотяване” на месото 2 8027

8
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

Що е то “окрехкотяване” на месото

12.05.2010 20:07 | България

Така изглежда етикетът на “окрехкотеното” пилешко филе, което се предлага на много места в страната.

“Пиле окрехкотено, бързо замразено” – такъв етикет гатанка напоследък се появи на пазара.

Потребителят смята, че “окрехкотено” е нещо, свързано единствено с подобряване вкуса и качеството на месото.

Пълна заблуда и измама! “Не знам кой го е измислил, но окрехкотено означава напълнено с вода и други глупости”, чистосърдечно признава бизнесмен от бранша. Думата била удобна, защото е непозната, което помагало лесно да бъде подвеждан купувачът.

“Какво ядем?” – този въпрос се повтаря като мантра, а министърът на земеделието търси отговора му в стратегия, която да проследява качеството и безопасността на храните от обора до масата. За съжаление днес никой не контролира и не обяснява никому нищо. Всъщност окрехкотяването е процедура при която в месото се инжектира разтвор, съдържащ фосфати, караген, цитрати, ксантан, гума-гуар и други химикали и консерванти. Те служат за задържане на вода в клетките. Когато от тази саламура се шприцова 2 до 5%, водозадържащата способност на месото се увеличава до 20%. После до 6 часа трябва да се замрази при минус 35градуса.

В препоръчаните дози химикалите не са вредни. Но повечето производители на птиче месо не ги спазват. За да направят стоката си максимално евтина, злоупотребяват и инжектират месата с 60-80% от споменатия разтвор. Така на практика ти продават 1 кг месо, което реално е 1/2 кг.

“Това е равно на престъпление!”, признава производител. След инжекция с огромни дози пилешкото не само губи вкуса си. По-страшно е, че с консумацията му бавно се разрушава и костната система, и филтрите на организма – бъбреците и черния дроб. Още по-зле е, когато се добавят соеви протеини и нишестета от генномодифицирана соя.

В действащия Закон за храните няма нищо по този въпрос. Контролът е задължение на ДВСК и на потребителските организации. Но никой от тях не го прави.

“Всичко е оставено на самотек и на съвестта на производителите. А тя отсъства в името на печалбата”, не крият от бранша.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти