Всичко ни е наред

4
Добави коментар

МВР-министърът обвини тази сутрин председателя на Върховния касационен съд в лъжа. Невъзможността да общува истински с другите власти се превръща за управляващите от ГЕРБ в постоянна величина. По традиция тази сутрин се събудихме с интервю на вицепремиера и министър на вътрешните работи, Цветан Цветанов, който регулярно се появи на екрана на БНТ. Ще пропусна списъка от успехи и арести в интервюто на министъра, които уви не носят очакваните резултати в съда и ще насоча вниманието на читателите на „Хроники” към други моменти в това интервю, които трябва да влязат в историята на раздела „Поуки” при следващите избори. Не, че има кой знае какво да се избира…

С едно наум, че от Виена междувременно се обади самият премиер и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов, който заплаши, че се готви Закон за медиите, продължавам да пиша този коментар.

Защо използвах „заплаши”, а не „съобщи”? Причината за този мой избор, са току що приетите поправки на НПК, според които, с анонимен свидетел, СРС-та и назначен резервен защитник – бая народ може да се озове с присъди, на котлова храна на Министерство на правосъдието за години.

Употребих „заплаши”, а не „съобщи” в новината за бъдещ Закон за медиите на ГЕРБ и заради усилията на тази политическа сила да наложи в съдебната система на държавата извънредни съдилища, или както политиците от ГЕРБ ги наричат „специализирани съдилища”.

Дето се казва сама председателката на Правната комисия в парламента, Искра Фидосова го съобщи на 3 май т. г.. „До месец може да има готов законопроект за създаване на специализирани съдилища” каза за Агенция „Фокус” Фидосова.

Така че със специализирани съдилища, с промените в НПК, човек оттук нататък явно ще трябва да онемее, за да оцелее.

По традиция Цветан Цветанов не пропусна да нападне и магистратите в разговора си с Марин Маринов по БНТ и даже този път персонализира нападението си, като го фокусира към председателя на Върховния касационен съд, доктора по право, Лазар Груев:

Водещ: Раздаването от общинския съвет и от бившия кмет на Приморско на терени на роднини и на бивши съдии, дъщери, синове?

Цветан Цветанов: Не само на бивши, и на настоящи.

Водещ: Да, и на настоящи.

Цветан Цветанов: Вижте, това е още едно доказателство за това, което съм говорил многократно и тази градивна полемика, която водим със съдебната система. Дори тук е моментът също да спомена за некоректното изказване, което беше направено от Лазар Груев на специален семинар, който са имали преди два дни колегите от съда. Аз мога да кажа, че не отговаря на истината това, което беше казано от Лазар Груев.

Водещ: Кое точно?

Цветан Цветанов: Че в България 10 000 човека са били слушани. Аз мога да кажа, че трябва да направим разликата и е хубаво, когато човек не разбира дадена материя, просто да попита или да прочете. 10 000 са исканията, те са прилагани към около 3 400 човека. От тях 30 на сто са отишли за 2010 година. Така че в тази посока трябва да бъдат спокойни хората, че не е това, което всъщност се казва и което се лансира от една система, която според мен няма компетентност да го говори, а и не би трябвало да внушава подобно нещо в държавата. Така че 10 000 са исканията, а едно искане може да бъде към един човек, обаче към един човек може да има още 3,4,5,6 искания. Така че в тази посока количеството искания не съответства на лицата, към които са прилагани подобни СРС-та. Що се касае до имотите, аз смятам, че…

Водещ: Може ли да се има доверие на такива съдии?

Цветан Цветанов: Точно това е, което винаги съм го казвал и продължавам да го казвам – допускът до класифицирана информация ще изчисти всички тези въпросителни, които биха могли да остават като съмнение в обществото, за най-висшия орган в съдебната система, който кадрува и който прави цялостната политика на съдебната система, това е ВСС.

Водещ: Другата спорна тема, за специализирания съд. Лазар Груев, понеже него го цитирате, продължава да има много съмнения по тази теза. Даже неговото становище е, че по-скоро трябва да бъде качествено разследването, по-качествено трябва да бъде досъдебното производство, за да след това и качествен съдебен процес.

Цветан Цветанов: Правим всичко възможно да повишим ефективността на досъдебното и това, което мога да кажа, е, че съвместно с „Хайн Зайдел” преди няколко дни стартира един проект за обучение на разследващите полицаи в страната във връзка с промени в НК и НПК. Това ще бъде системен подход за повишаване квалификацията на българските полицаи и съм убеден, че всеки един, когато положи максимума във всяка една институция, която представлява, резултатите ще бъдат по-добри, а не да прехвърляме отговорността и тежестта върху когото и да било.

Не знам как точно министър Цветанов си представя д-рът по право Лазар Груев като „… система, която няма компетентност да говори…”.

Качествено разследване, по-качествено досъдебно производство са предпоставките, които водят до качествен съдебен процес.

Европейската комисия не е недоволна от съда в България, а от разследването, голяма част от което бе хвърлена в ръцете на некомпетентни дознатели от МВР. Отричането на този факт едва ли ще премахне критиките на Европейския съюз…

Тепърва се обучават разследващи полицаи, тепърва МВР се компютъризира до последния оперативен работник, тепърва база данни за МВР ще се създава, пълни и свързва с данъчни, фирмено отделение в съда, граница, митници, магазинната мрежа, прокуратура, съд. Тепърва, досега това все още липсва в доразследването, ако оставим настрана уменията, рутината, познанията на разследващите полицаи.

Бившият правосъден министър Тачева разгроми следствието и го принизи административно, но тя не успя да отнеме на следователите техните умения, опит и знания.

В бившата Национална служба за сигурност по времето на Иван Костов бе закрита структурата, занимаваща се с „икономическа престъпност”.

Всичко това, гарнирано с постоянната намеса на политици в съдебната власт стовари негативите си върху досъдебното производство, откъдето и ежедневните полицейски акции удрят на камък с ефективността си.

“Идеята за специализиран съд ме изненада. Аз научих за нея по радиото”, заяви председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев, по повод намерението на ПГ на ГЕРБ за създаване на специализиран съд “Антимафия”.

С това свое заявление Груев даде да се разбере, че изготвянето на законопроект за специализирани съдилища е инициатива на ГЕРБ и те разчитат както на скрита информация, по законопроекта, така и на парламентарното мнозинство за приемането му.

Със „свой” съд и приетите промени в НПК, МВР на ГЕРБ ще може да прокарва осъдителни присъди, даже когато няма налице годни доказателства в обвинението.

Вярно е, че в тиражираната биография на МВР-министър Цветан Цветанов са записани: курс по мениджмънт в международна академия за кадри на закононалагещи органи в САЩ, специализация в генералната дирекция на полицията в Мадрид, курсове във ФБР, по правоохраняване. Както е вярно и, че д-рът по право Лазар Груев е минал по всички степени на научната йерархия, за да достигне днешния си пост. На мой въпрос с какви чужди езици си служи министър Цветанов, някаква девойка, която вдига телефона от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи не успя да даде конкретен смислен отговор, а ме подложи на разпит, с въпроси от сорта на: с каква цел се интересувате, защо питате…

Христоматиен пример за безсилието на МВР прозвуча в изявлението на журналиста Сашо Диков, който в разговор с вездесъщата Люба Кулезич и предаването „Станция нова” на Нова телевизия заяви следното:

„При Цветан Цветанов няма шест-пет, а „Напред!”, „Навътре!” с шутовете, ритници, на трески врати, по всяко време, ама бременни там, …  карат да лягат … Това, че „Октопод” в съдебна зала, когато се гледат мерки за неотклонение на Алексей Петров няма. Има го само в някакви такива наистина виртуални варианти, това също не се знае… Аз го знам като човек прекарал сума ти и … десетки часове в залата… Защото от самото начало историята с Алексей Петров миришеше… Аз съм и човек, който прекара и по другото дело, с Николай Цонев и така нататъка…

… браво на полицията, закопча съдията Сантиров, закопча Тенчо Попов за парите, но и оттам нататък започват разни мистификации…

… За да не останеш с грешни впечатления /към Люба Кулезич/: „Браво за „Наглите”, какво може да каже човек, закопчават ги един по един, там ги водят, излавят ги…

…. В съдебна зала, „Октопод” няма, те не могат да намерят дори едно общо престъпление между двамата останали, в съдебната зала, От седем човека петима ги пуснаха още пъвия път, за трима съдийката по делото каза: „За тях, няма нито едно годно доказателство”, на което аз стоя и не вярвам на ушите си…

… На този етап „Октопод” в съдебната зала – няма, а какво ще излезе накрая…

…В съдебна зала няма доказателства… Отивам в съда и очаквам: рекет.., проституция, източване на „Кремиковци”…, няма го. Има  единствено извън… свидетелски показания…, в които, повечето от тях са от 1997, 1998, 1999, 2000 година… Има някакви измишльотини, и има тенденциозно водене на делата, което му казах и на Борис Велчев и той каза: „Ама не може да бъде”, ама може да бъде. Защото когато като факт, ти казват: „Докарайте делото на съда, … донесете делото на Алексей Петров като офицер под прикритие!”, след 15 дена, те не го носят на следващото съдебно заседание. Когато адвокатите казват: „Дайте спрените дела срещу Алексей Петров за рекет и сплашване, дайте имената на прокурорите, които са ги спирали, 10 години и защо са спирани… Къде са тези прокурори сега… не се носят тези дела?

…И накрая, когато адвокатите казват: „Не разпитвайте само свидетели, удобни на вашата теза, разпитвайте свидетели, които ще оборят тази теза – те не ги разпитват…”

За това иде реч. Арести, МВР-клипове по телевизиите – висок рейтинг – никакъв резултат в съдебна зала. Продължението е: специализирани съдилища, в които новите промени в НПК ще ускорят до неузнаваемост съдебното дирене.

В предизбората платформа на ГЕРБ липсват: създаване на специализирани съдилища, промени в НПК за улесняване на издаването на осъдителни присъди, тиражирани обвинения към магистрати от страна на МВР. Всички тези „екстри” управляващите въведоха в движение.

България в много класации е на последните места, но в дисциплинирането на магистрати от полицай №1 водим класацията. Друг такъв случай световната практика не познава – министър на вътрешните работи да изразява съмнения в професионализма, компетентността и почтеността на съдиите.

„Ако другите знаеха подбудите ни, често щяхме да се срамуваме и от най-благородните си постъпки.“ написал го е Франсоа дьо Ларошфуко, френски писател.