Високо кръвно налягане – признаци

2
Добави коментар
Svetl1
Svetl1

Puls.bg

  |   15 май 2010
  |   Коментари 2

Симптоми на високо артериално налягане Високото кръвно налягане е особено опасно, когато засегнатият не предполага наличието му. Трудно е да се определят симптоми на високо кръвно налягане, които да са общи за всички, а факт е, че те не се изпитват от две трети от хората с хипертензия. Единственият начин да се разпознае наличието на високо кръвно налягане е чрез редовно измерване. Това се налага, особено ако при наличие на засегнати от хипертензия в семейството.

В случай, че артериалното налягане се повиши изведнъж, е възможно да са налични симптоми като:

главоболие,умора и обърканост,болка в гърдите,затруднено дишане,сърдечна аритмия,кръв в урината,туптене в гърдите, шията, ушите.

При изпитване на тези и подобни симптоми, кръвното налягане трябва да се измери. Симптомите са характерни и при хипертоничната криза, при която има риск от сърдечен удар. Установявайки наличието на високо артериално налягане, особено когато случаят не е инцидентен, се консултирайте с лекаря си за подходящите мерки, които трябва да предприемете срещу усложненията от състоянието.

Нелекуваната хипертония води до сериозни заболявания като инфаркт, сърдечни болести, бъбречна недостатъчност и проблеми със зрението и зритените органи.

Високото кръвно налягане – какво всъщност е това? Най-важното Високото кръвно налягане или хипертензията е кардио-васкуларно болестно състояние.

Високото артериално налягане изисква поставяне на диагноза от лекар и предприемане на терапия, която да поддържа стойностите му в норма.

Налягането се измерва натиска върху стените на артериите, получен от кръвта при циркулирането й. Първият показател отчита налягане при свиването на сърдечния мускул, когато натискът върху артериите от изтлъсканата кръв при свиването на сърцето, е максимален. Това налягане се нарича систолно. Вторият показател измерва диастолното налягане, което се получава от циркулирането на кръвта в кръвоносните съдове между ударите на сърцето.

Високото артериално налягане е опасно с това, че при изтласкване на кръвта от сърцето напрежението върху стените на артериите е толкова силно, че те могат да се увредят. Освен това при напрегнатите, изпълнени до краен предел артерии се създават опасни условия, които водят до инфаркт и други сърдечни заболявания.

Хипертензията е водеща причина за инфаркт и инсулт. Около една четвърт от население е с високо кръвно налягане.

Как се измерва кръвното налягане? Апаратът измерва двете величини – систолно и диастолно налягане. Първата, която се получава, се отнася към момента на свиване на сърдечния мускул и изтласкването на кръвта към артериите. Втората – регистрира налягането в спокойната артерия между сърдечните удари.  

Кое кръвно е нормално и кое високо? Новороденото е със стойностите на артериално налягане около 90/60, което за периода след раждането е нормално. С израстването стойностите нарастват. При възрастния индивид за нормални се смятат тези около 120/80. Стойностите на кръвното налягане се мени и според дейностите, които се извършват в даден момент. След пробег от 8 км, стойностите му са двойни от сочени за нормални, което не бива да тревожи. Естествено е кръвното налягане да се променя при физическата активност. На стойностите му се отразяват и промените в настроението.  

Освен това при всеки нормалното кръвно налягане е с различни стойности, т.е. те варират в допустими граници около 120/80. Високо артериално налягане се отчита при стойности над 140/90. Тези около 200/120 се възприемат като крайно рискови, заради опасността от удар.

Лечението обикновено се предприема веднага след поставяне на диагноза за артериална хипертония.  

Лекарите определят пациентите с кръвно налягане над 120/80, но не по-високи от 140/90, за потенциални хипертоници. Състоянието е прехипертензия. Прехипертензия се възприема като състояние, предразполагащо развитие на условия за увреждане на артериите, сърцето, мозъка и бъбреците. Ето защо съвременните специалисти препоръчват лечение дори преди достигането на стойностите 140/90.