Как да живеем по-дълго?

14
Добави коментар
sscarfacee
sscarfacee

Неведнъж всеки един от нас се е питал колко е дълъг един човешки живот. Отговор на този въпрос не можем да дадем, но можем да ви предложим няколко съвета, затова как да живеем по-дълго.

На първо място трябва да се обърнем към майките на малки дечица – пазете децата си от преяждане от най-ранни детски години. Учени от Американския университет в Бостън изследвали над 2000 деца с наднормено тегло до 14-годишна възраст. Резултатите показали, че за тези деца значитено е увеличен рискът от диабет по-нататък в живота. Рискът от сърдечни заболявания е с 2 до 4 пъти по-голям  при възрастните, страдащи от диабет.

Ходете повече пеш. В днешно време, все по-трудно става да избегнем забързаното всекидневие и все по-малко време отделяме за разходки. Но все пак опитайте да отделяте време, като например изкарате кучето на разходка след работа, или отидете до най-близкия магазин пеш, или просто открийте вашия начин дори за една кратка разходка. Защото благодарение на половин час ходене пеш на ден, осезателно заздравявате сърцето и облекчавате работата му, без значение теглото и мазнините в организма. Учените споделят, че хората, които спортуват, живеят с 10 години повече, отколкото хората, които предпочитат не само да не спортуват, но и да не слизат от автомобилите си.

Следва малко известен факт, и дори доста оспорван. Ако майка ви е била под 25 години, когато ви е родила, шансът ви да ударите стотака се увеличава двойно, според научни изследователи. Тяхното обяснение се гради на факта, че колкото е по-млада майката, толкова нейните яйцеклетки са по-здрави.

Пийте, колкото се може повече, зелен чай. Здравословният ефект от зеления чай е известен открай време. Най-големият производител на чай в света е Китай. Именно специално проучване, обхванало над 50 000 китайци, сочи, че хората, които пият по 4-5 чаши зелен чай на ден, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ако искате да живеете по-дълго, забравете и за газираните напитки (дори диетични). Доказано е, че дори една газирана напитка на ден (макар и диетична) удвоява риска от метаболитен синдром. Тоест, увеличава се рискът от сърдечно-съдови заболявания, диабет и  високо кръвно.

И не на последно място – обичайте себе си и хората около вас. Истинските емоционални връзки между приятели и семейство носят много по-малък стрес. Мисълта, че има кой да застане до вас в труден момент, е полезна както за психическото, така и за физическото здраве.

Освен това, хроничният стрес, не само че отслабва имунната система, но и отключва множество ракови клетки в организма, от които последствията са много често фатални. Затова усмихвайте се повече и живейте в хармония със себе си.