Бебешка кутия със спомени

18
Добави коментар
kin
kin

Случвало ли ви се е да пазите в бебешка кутия със спомени кичур бебешка коса или пък зъбче на вече порасналото ви дете? Това са само част от нещата, които родителите съхраняват, в бебешката кутия за спомени? А вие какви спомени пазите в нея?

Кичур бебешка коса.След първото подстригване на бебешката коса повечето родители запазват кичур от нея за спомен, а според суеверните бебешката косичка се пази, за да му върви на детето в живота. Повечето родители решават да пазят кичурчето коса например в станиол или целуфан между листовете на детския албум или пък в специална бебешка кутия със спомени.

Гривната от раждането. Всяко бебе в родилния дом получава гривничка, чрез която го разпознават чие е, а след напускането на родилното отделение, повечето майки запазват тази гривничка за спомен от първите мигове на бебето на бял свят.

Пъпче. Някои родители са по-сантиментални от други и пазят дори и пъпчето в кутията с бебешки съкровища. Други, от суеверие, решават да хвърлят пъпчето някъде (в двора на университета например), за да стане един ден детето им учен, лекар, адвокат и т.н.

Бебешки дрешки и обувки. Много майки пазят не само бебешките дрешки от изписването на детето от родилния дом, но и тези малки дрешки, които впоследствие баби, дядовци, лели, чичовци, батковци, каки, а и самите вие сте му взели. Те са като малко произведение на изкуството и изглеждат така сякаш са правени за кукли – с много панделки, копченца, дантелки и разбира се – много шарени и весели. Няма как да не изпаднете в умиление, когато един ден отворите бебешката кутия със спомени и видите колко кокетни и дребни са те и осъзнаете, че детето ви е било толкова мъничко, за да се побере в тях. Пазейки бебешките дрешки, родители имат и едно наум, че един ден може би те отново ще послужат, но за следващото им бебе или пък бебето на децата им.

Първото паднало зъбче.Според най-разпространеното суеверие, родителите трябва да хвърлят първото паднало млечно зъбче на покрива, за да бъде бяло и здраво изникналото на негово място постоянно зъбче. Някои родители слагат падналото зъбче под възглавницата на детето за през нощта, за да може Феята на зъбките, да го вземе и да остави на негово място подарък. Като всъщност Феята на зъбките е мама, която оставя нещо малко под възглавницата на детето, а зъбчето хвърля на покрива. Много родители изпълняват този своеобразен ритуал с всяко едно паднало млечно зъбче, докато друго предпочитат да си запазят някои от зъбчетата за спомен в бебешката кутия.

Отпечатък от ръчичка и краче.В стремежа си да запазят жив спомена за малкото си съкровище, на някои родители им хрумва идеята да съхранят отпечатък от ръчичката и крачето на детето си, като преди това ги оцветят с боички и после оставят следа върху лист хартия. Повечето деца обаче са доста енергични и трудно биха стояли мирно докато му рисуват ръчичките и крачетата и затова алтернативният вариант се явява очертаването на ръчичките и крачетата с моливче върху лист или пък свалянето на отпечатък чрез нещо подобно на пластилин. Детски рисунки, снимки, видео записи, лично воденият от мама бебешки дневник са все неща, които прилежно се съхраняват. Макар и странно, не са малко и майките, които пазят дори положителния тест за бременност. Въобще много родители имат специална бебешка кутия със спомени, в която държат абсолютно всичко, което един ден ще им припомни за прекрасните мигове с тяхното вече пораснало бебе. А кои са вашите спомени и съкровища, които пазите в бебешката кутия?

17.05.2010/Ели Йорданова