Климатици за охлаждане

6
Добави коментар

Дойде време да се охладим с климатик

Според търговците сега климатиците са по-евтини отколкото през 2008 г. Вездесъщата икономическа криза удари пазара на техника и в България, а вносителите дават по-големи отстъпки, за да се освободят от наличностите на склад.

Какъв климатик да изберем? Правилото е, че за всяка стая трябва отделно устройство. На пазара се предлагат и модели с едно външно и две вътрешни тела, но покупката не е особено изгодна. Цената е колкото на два климатика, а ако се повреди компресорът или изтече фреонът, тогава и двете стаи остават „на сухо“.

Най-продаваните на нашия пазар климатици са с топлинна мощност 9000 или 12 000 BTU, които търговците наричат съответно „деветки“ и „дванайсетки“. Най-общо казано, с „деветката“ може да се климатизира по-малка стая – детска, спалня или кухня, докато по-мощният е за хол, голяма стая или свързани помещения (виж карето). С един климатик много трудно може да обслужвате две стаи освен ако не са свързани с огромна, поне двукрила врата. Причината е, че за да се охлажда или отоплява равномерно, въздухът трябва да се „върти“ в цялото пространство.

Климатиците са два основни вида – стандартни и инверторни. Вторите консумират с 20-30% по-малко електроенергия, но и са почти двойно по-скъпи от обикновените. Заради цените на ел.енергията обаче разликата често се наваксва още след първата година. Освен това инверторите могат и да отопляват ефективно дори при температури под минус 10 градуса. В големите студове повечето обикновени климатици харчат ток „като ламя“ и не вършат работа, защото постоянно се заледяват.

Колко струва техниката? Стандартните климатици с мощност 9000 BTU у нас са от 340 лв. до 600 лв. в зависимост от производителя и модела. Със същата мощност инверторните са от 640 лв. до над 1000 лева.

Класическите „дванайсетки“ са от 380 лв. до около 1000 лв., като инверторните варианти са от 700 лв. до почти 2000 лева.

По-скъпите модели са по-икономични и по-тихи, като имат и някои допълнителни функции – озонатор, плазмен филтър, по-интересен дизайн на вътрешното тяло.

След като купите климатика, трябва да извадите и допълнително пари за монтаж. Цената на услугата е от 130 лв. до над 200 лв. при по-големите мощности и тръбен път над 3 м.

На много места в цената е включен и монтаж. Например в „Технополис“ за 549 лв. се предлага 12-ка на „Електролукс“. 969 лв. струва инверторен „Хайер“ с мощност 9000 BTU. Заедно с монтажа инвертор 12 000 BTU на същата марка струва 1099 лева.

В „Техномаркет“ пакетната цена за климатици с мощност 9000 BTU е 449 лв. и 549 лв. съответно за модел на „Самсунг“ и „Панасоник“. Вариантите с мощност 12 000 BTU струват 499 лв. и 599 лева.