Лозова краста

4
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(10 гласа, оценка 4.10 от 5)

Лозовата краста се среща в цялата страна. Поврежда всички сортове лози, но известно предпочитание проявява към сортове с мъхести листа.

Причинител на краста по лозя

Причинителят на лозовата краста е ериофиден акар (Eriophyes vitis Pgst). Възрастният акар е много дребен и не се вижда без увеличение. Тялото е бяло, с форма на морков. Отпред е по-разширено, а назад – стеснено. Има само две двойки крака, разположени в предния край на тялото. Дължината му е 0,14-0,16 мм. Яйцето е бяло, овално, блестящо, с диаметър 0,04-0,05 мм. Ларвите и възрастните акари смучат сок от долната страна на листата. В местата на повредата тъканите се деформират, образуват се гали, изпъкнали от горната и вдлъбнати от долната страна на листа. Вдлъбнатата част на галата е белезникава, тъй като епидермалните клетки се разрастват силно и наподобяват тънки, бели власинки, подобни на влакна от памук. Между тези власинки се развиват акарите. Акарите повреждат по-рядко отделни цветчета на ресата, които се покриват с бял налеп и не образуват зърна.

Акарът презимува като женски индивиди, събрани по много заедно в пъпките на лозата, най-често в косместата обвивка. Част от акарите зимуват и във вътрешните части на пъпката. През пролетта акарите се активизират още преди пъпката да е започнала видимо развитието си – през първата половина на април, започват да се хранят с вътрешността й и да снасят яйца. По-късно акарите преминават по листата и леторастите, като една част остават под външните люспички в основата на летораста, откъдето мигрират продължително време. През вегетационния период акарите се намират изключително по долната страна на листата, които повреждат. Акарът развива няколко поколения годишно.

Борба с лозовата краста

Борба с лозовата краста трябва да се води, когато през май на предшестващата година са били нападнати повече от 20% от младите листа. За лозова краста се пръска още в края на април и началото на май с Би 58 – 0,1%, Талстар 10ЕК – 0,03%, Омит 57 Е – 0,1%, Ортус 5 СК – 0,05% и др. Пръскането се повтаря след 8-12 дни.